вівторок, 22 листопада 2022 06:27

Люди вийшли на мітинг проти фальсифікації виборів – 18 років тому почалась Помаранчева революція
9

22 листопада 2004 року почалась Помаранчева революція
Фото: eastnews.ua
22 листопада 2004 року почалась Помаранчева революція
22 листопада 2004 року почалась Помаранчева революція
22 листопада 2004 року почалась Помаранчева революція
22 листопада 2004 року почалась Помаранчева революція

22 листопада 2004 року у центрі Києва почався мітинг проти фальсифікації результатів другого туру виборів президента України.

У другий тур вийшли чинний прем'єр-міністр Віктор Янукович і кандидат від опозиції Віктор Ющенко. Уночі Центральна виборча комісія заявила, що після підрахунку 33% виборчих бюлетенів переміг Янукович з 50% голосів, у Ющенка 46%.

Дані екзитполів при цьому свідчили про перемогу Ющенка. Той заявив голові ЦВК Сергію Ківалову, що не довіряє його підрахункам. Міська влада Києва, Львова та деяких інших міст теж не визнала результати виборів.

"Ми закликаємо наших прихильників прийти на майдан Незалежності і захистити свою перемогу", – сказав Ющенко.

Західні спостерігачі кажуть про численні порушення на виборах. Прихильники опозиції виходять на майдан Незалежності, встановлюють намети й сцену. Тим часом російський президент Володимир Путін першим привітав Януковича з перемогою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Можемо залишитися без усього. Але не без волі – Зеленський звернувся до українців у День гідності та свободи

У Київ з'їжджаються десятки тисяч людей. За різними оцінками, у перші дні у центрі столиці зібралось від 100 до 500 тис. Мітингувальники використовували помаранчеву символіку і події отримали назву Помаранчева революція.

Ющенко закликає людей продовжувати мітингувати, але не вдаватися до силової боротьби. Зіткнень з прихильниками Януковича у центрі Києва не було.

3 грудня 2004 року Верховний суд України визнав недійсними результати другого туру президентських виборів. Повторне голосування призначив на 26 грудня. Після нього президентом став Ющенко з понад 15 млн голосів.

День гідності та свободи в Україні щорічно відзначається 21 листопада. Започатковане свято указом президента Петра Порошенка від 13 листопада 2014 року.

Приурочений цей день двом знаковим подіям в історії української державності ‒ Помаранчевій революції, яка розпочалась 22 листопада 2004 року, та Революції гідності, початком якої вважають 21 листопада 2013-го. Цього року, зважаючи на повномасштабну війну, розв'язану Росією проти України, масових заходів та акцій до свята не передбачено

Зараз ви читаєте новину «Люди вийшли на мітинг проти фальсифікації виборів – 18 років тому почалась Помаранчева революція». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути