субота, 05 травня 2018 08:20

Led Zeppelin встановили світовий рекорд на провінційному стадіоні

Led Zeppelin встановили світовий рекорд на провінційному стадіоні
Роберт Плант і Джиммі Пейдж на акустичному концерті в Гамбурдзі, Березень 1973 року. Фото: https://www.flickr.com/people

5 травня 1973 року на стадіоні міста Тампа у американському штатФлорида зібралось 56,8 тис. прихильників групи Led Zeppelin. Це був рекордний на той час за масовістю і касовим зборам - $309 тис., музичний захід. Він перевищив попередній рекорд групи The Beatles.

Led Zeppelin— британський рок-гурт, що вважається одним із засновників хард-року та хеві-металу. Попри своє фактичне розформування більш як 30 років тому, Led Zeppelin досі високо шанується за музичні досягнення, нестандартність, комерційний успіх і широкий вплив. Гурт продав понад 300 млн альбомів у світі.

У 1973 гурт випустив альбом Houses of the Holy. Він посів 149 місце у списку 500 найкращих альбомів усіх часів. Критики зустріли альбом украй жорстко, однак це не перешкодило його переможній ході вершинами хіт-парадів Британії та США. Уже на початку американського турне гурт встановив абсолютний світовий рекорд за касовими зборами, який до того належав The Beatles. У Атланті Led Zeppelin отримали $250 тис. за один концерт. Виступи в Тампі та Атланті зібрали понад 50 тис. глядачів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Квиток на "Лед Зеппелін" продали за 170 тисяч доларів

"Це був справжній сюрприз. Тампа це останнє місце, я очікував побачити 60 тис. чоловік. Це не найбільше місто в країні. Можна було б подумати, що буде дуже важко спілкуватися з 60 тис. фанатів. На екрані не було ніяких фільмів, єдине, що вони могли чути - це повна вібрація того, що робиться музикою", - каже вокаліст Роберт Плант.

Виступ у липні 1973 року покладено в основу фільму The Song Remains the Same, який випустили 1976 року. За Led Zeppelin уже закріпилася репутація "концертного гурту". Вони приносили із собою на сцену величезфну кількість снаги, свій темперамент, улаштовували шоу тривалістю 3-4 години. Музиканти легко змінювали напрямок своїх мелодій: розтягували на 45 хв. Dazed and Confused або Whole Lotta Love, які переходили у мелодійні пісні типу The Rain Song. Цей тріумф у Нью-Йорку зіпсувало викрадення $200 тис. із сейфу музикантів. Увесь 1974 рік Led Zeppelin відпочивали від виступів.

Британська рок-група Led Zeppelin 2007 року виступила в Лондоні. Це був їхній перший концерт після 19-річної перерви. "Ми хочемо красиво піти зі сцени", — каже вокаліст Роберт Плант. 20-тисячна зала лондонської спортивної арени була переповнена. Квитки на Led Zeppelin коштували $250. Їх можна було придбати, перемігши в інтернет-лотереї. Бо на виступ було подано 20 млн заявок — по тисячі бажаючих на один квиток. На чорному ринку ціни сягали $4 тис.

Зараз ви читаєте новину «Led Zeppelin встановили світовий рекорд на провінційному стадіоні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути