неділя, 18 червня 2023 18:03

Найбільша битва гетьмана завершилася поразкою

Найбільша битва гетьмана завершилася поразкою
Битва під Берестечком 1651-го закінчилась перемогою війська поляків, військо татар втікло. Картина А.Орльонова

12-денна битва під Берестечком між козаками і поляками почалася 18 червня 1651-го. Зараз це місто Луцького району на Волині. Обидві сторони підписали невигідну для козаків Білоцерківську мирну угоду.

Польський король Ян Казимир зібрав військо - 200 тис вояків, яке вирушило до Берестечка для зведення укріпленого табору. Армія Хмельницького налічувала до 100 тис чоловік, до них приєдналось до 30 тис кримських татар під командуванням хана Іслам Гірея. Битва під Берестечком була найбільшою за усю Хмельниччину.

Однією зі складових успіху королівських військ у битві під Берестечком була нова тактика побудови й ведення бою. Війська були розставлені незвичним способом і козаки не змогли скористатися досвідом. Всі атаки зустрічалися і відбивалися з незвичайною ефективністю. Перші сутички відбулись 18 червня між невеликими підрозділами між таборами. 10 липня після втечі татар до рук поляків потрапило 18 гармат, 7 бочок пороху, 20 козацьких корогов, гетьманська булава й печатка, документи канцелярії Хмельницького та його скарбниця.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гетьман очолив повстання козаків

Битва закінчилась перемогою війська поляків, військо татар втікло. Не до кінця відомою є причина того, що хан Іслам Гірей III залишив битву. Історики в основному погоджуються, що хан був просто не зацікавлений в посиленні козацької держави.

Одразу ж після битви Хмельницький зібрав нове військо. Становище поляків теж не було найкращим, тому обидві сторони згодились на перемир'я. Козаки змушені укласти ганебну Білоцерківську угоду, що обмежувала досягнення національно-визвольної війни. На вільні українські землі поверталися шляхта й магнати, які відновлювали старі кріпосницькі порядки. Українці не бажали віддавати здобуте полякам, а поляки йти їм на поступки. Обидві сторони готувалися до нових бойових дій.

Під горою Батіг біля сучасного села Четвертинівка Гайсинського району на Вінниччині 1 червня 1652-го почався бій союзної армії Війська Запорозького і Кримського Ханства проти війська Речі Посполитої. Битва завершилася перемогою союзників.

Хмельницький викупив у татар вцілілих полонених і наказав їх стратити, пояснюючи вчинок помстою за Берестечко. У наступні два дні було розстріляно або обезголовлено близько 3 500 полонених. Перемога козаків призвела до скасування Білоцерківської угоди. В Україні розпочалося масове повстання проти шляхти.

Зараз ви читаєте новину «Найбільша битва гетьмана завершилася поразкою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути