четвер, 16 грудня 2021 09:47

Селяни повстали проти старости

Селяни повстали проти старости
Криштоф Косинський підняв перше в Україні козацьке збройне повстання Ілюстрація: youtube.com

Повстання козаків і селян під проводом реєстрового гетьмана Криштофа Косинського розпочалося 16 грудня 1591-го. Воно стало першим в історії України збройним опором козацтва проти шляхетської влади Польщі.

Повстання спричинили заборони й обмеження, накладені за рік до того на низове козацтво. Визначені обмеження контролювала шляхта, яка вносила в них свої корективи, а влада не була здатна протидіяти цьому. Також затримували обіцяну платню і реєстровим козакам. Приводом була майнова суперечка між Косинським і черкаським старостою - магнатом Янушем Острозьким.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українці домовилися з поляками про спільне військо

Повстання охопило все Правобережжя й перекинулося на Волинь. Приєднувалися до козаків селяни й містяни. Для придушення слабко організованого повстання шляхетським військам знадобилося понад рік. Вирішальна битва відбулася на початку 1593 року під П'яткою - тепер Чуднівського району на Житомирщині. Козаки й селяни були розбиті спільним військом магнатів Острозьких і Вишневецьких. Пізніше Косинський загинув у битві. Козаки уклали угоду, яка скасувала старі положення і надала амністію учасникам повстання.

Попри поразку цей бунт лише започаткував майбутню серію національно-визвольних повстань, що завершаться визволенням України під проводом Богдана Хмельницького.

5 жовтня 1594-го почалося козацьке повстання під проводом Северина Наливайка. Новий козацький ватажок фактично продовжив справу Криштофа Косинського.

Бої почалися у Брацлаві сучасного Немирівського району Вінницької області. Українці розбили шляхетський військовий загін. Наливайко закликав запорожців повстати проти шляхетського панування в Україні після походу проти османів у Молдову. До повстанців приєднався загін козаків гетьмана Григорія Лободи. Наливайко отримав допомогу від Запорізької Січі.

Козаки вимагали закріплення утримання у складі коронного війська козацьких підрозділів і визнання козацького утрою.

Наприкінці 1595 року повстанський рух розгорнувся на Волині, Поділлі, Київщині й частково в Галичині. У жовтні 1595-го повстання охопило всю Брацлавщину, Київщину й Волинь.

Зараз ви читаєте новину «Селяни повстали проти старости». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути