Ексклюзиви
неділя, 24 вересня 2023 06:40

Хрещатик сколихнули потужні вибухи

Хрещатик сколихнули потужні вибухи
24 вересня 1941 року радянські диверсанти підірвали Хрещатик. Фото: wikipedia

Масові вибухи на Хрещатику та прилеглих вулицях розпочалися в окупованому нацистами Києві 24 вересня 1941 року. Вибухівку заклали та підірвали дистанційно радянські диверсанти.

У боротьбі з німцями сталінське керівництво вирішило застосувати тактику "випаленої землі". Мінери замінували основні об'єкти життєзабезпечення столиці – електростанції, водогін, мости, залізничні шляхи, пошту й телеграф. При цьому вирішили підірвати й Успенський собор Києво-Печерської лаври, музеї, оперний театр, адміністративні та великі житлові будівлі. Вибухи зруйнували 16 справжніх зразків світової архітектури, зокрема й будинок Гінзбурга - перший 12-поверховий хмарочос України.

Незабаром у місті розпочалася велика пожежа, яка п'ять діб нищила все на своєму шляху. Сприяли їй дерев'яні перекриття будинків, дрова для опалювання та газ. Щоб зупинити вогонь, німці підірвали ще декілька будівель і розпочали евакуацію населення. За повідомленнями газети "Українське слово" 1941 року, постраждало близько 200 будинків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як скидали бомби на Київ - відео з німецьких літаків

У ті дні загинуло багато киян, утім, точна кількість жертв невідома. Німці звинуватили у вибухах і пожежі євреїв. Згодом їх поведуть на розстріл до Бабиного Яру. Радянська ж влада, яка повернулася до Києва наприкінці 1943 року, переклала відповідальність за вибухи на німців.

24 вересня 1945-го жителі столиці обійшли всі будівлі та вперше поставили свічки у пам'ять про жертв підриву.

Битва за Київ на початку Другої світової війни завершилася 19 вересня 1941-го. Німецькі війська захопили місто. Втрати СРСР через недалекоглядність командування склали понад 700 тис. солдатів.

Цього дня містянам повідомляли, що війська ведуть запеклі, але вдалі бої під Києвом. Інформацію, що вони розбиті та місто здано, люди отримали лише за декілька діб. СРСР встиг евакуювати 197 міських підприємств і партійне керівництво з родинами. Залишалися працювати інженерні підрозділи саперів, які закладали вибухівку у важливі об'єкти життєзабезпечення.

Зараз ви читаєте новину «Хрещатик сколихнули потужні вибухи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути