Ексклюзиви
вівторок, 13 грудня 2022 09:42

Козак став правителем Молдовії

Козак став правителем Молдовії
Іван Підкова за підтримки народу оголосив себе господарем Молдовії. Фото: https://indragop.org.ua

У Яссах – столиці Молдовії, 13 грудня 1577-го місцеві бояри на чолі з Петром Кривим офіційно оголосили Івана Підкову господарем Молдавського князівства. Козак скинув з престолу ставленика турецького хана Петра Кульгавого.

Козак Іван Підкова брав участь у морських походах, завдав поразок татарам під Очаковом і Кафою. На початку листопада 1577-го разом з гетьманом Яковом Шахом вторгся в Молдову. Скинув з престолу ставленика турецького хана Петра Кульгавого, оголосив себе господарем.

"Був настільки сильним, що коли увіткнув талер в дерев'яну стіну, то його треба було вирубувати. Взявши за заднє колесо, він зупинив повіз, запряжений шістьма кіньми. Взявши в руки воловий ріг, пробив ним ворота", – йдеться в народному переказі про Підкову.

Підкова правив Молдавією рік. Головні посади у державі надав своїм поплічникам. Боярин Василь Болтану став його першим заступником – логофетом. Керував коштами, поштою та державною печаткою. Козак Чапа отримав посаду маршалка, шляхтич Копицький – баркулаба, Бурла – молдавського гетьмана, а Стефан – писаря. Запорізькому отаману Якову Шаху доручив наглядати за усім волоським людом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хмельницький стратив усіх полонених

Гетьман звільнив усіх в'язнів у Яссах. Султан Мурад III наказав сілістрійському паші та трансільванському воєводі відвоювати Молдавію. Козаки розбили їхнє військо. Петро Кульгавий та турецький султан Мурад III звернулися по допомогу до польського короля Стефана Баторія. Підкова лишив Молдову і заїхав до Варшави, щоб помиритися з Баторієм. Король наказав схопити гостя.

Івана Підкову привезли до Львова на страту. Побоюючись народних заворушень, король виїхав на світанку на полювання на два дні. Кат одним ударом відрубав голову козакові. Королівський чиновник підняв її і показав присутнім. В цей момент завалився передстінок ратуші. На нього вилізло занадто багато людей, щоб краще побачити момент страти. Друзі Підкови забрали тіло і пришили голову. У зеленій труні відвезли до Канева.

Гетьман Богдан Хмельницький і король Речі Посполитої Ян II Казимир уклали Зборівську угоду 8 серпня 1649-го. За нею Польща вперше визнала Українську державу. Угода стала наслідком Зборівської битви 6 серпня. Козаки здобули у ній перемогу, але остаточно розбити поляків не змогли.

Кримський хан, який був союзником гетьмана, не мав зацікавлення у посиленні українського козацтва. Добившись своїх цілей – послаблення Речі Посполитої та козаків, татари уклали угоду із поляками. Відступили з поля бою, за що отримали дозвіл грабувати поселення та захоплювати бранців на шляху до Криму.

Зараз ви читаєте новину «Козак став правителем Молдовії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути