Ексклюзиви
четвер, 06 травня 2021 17:14

Козацькому кладовищу надали охоронного статусу

Козацькому кладовищу надали охоронного статусу
Куяльницький цвинтар отримав статус пам'ятки історії місцевого значення Фото: ua.reactor.cc

Куяльницьке козацьке кладовище Одеси занесли до Державного реєстру нерухомих пам'яток. Воно єдине з усіх кладовищ міста відтепер має статус пам'ятки історії місцевого значення.

Таке рішення ухвалили у Міністерстві культури. Спеціаліст обласного департаменту культури Дмитро Пєтков розповів "Суспільному", що відомство почне опрацьовувати питання щодо майбутнього балансоутримувача кладовища, оскільки зараз жодна структура ним не опікується.

Обласний департамент відправить звернення до Одеської міської ради. А за умови ствердної відповіді розпочне процедуру укладання охоронного договору з балансоутримувачем. Можливо, ним стане "Спеціалізоване підприємство комунально-побутового обслуговування", яке опікується міськими кладовищами.

Куяльницьке кладовище заклали наприкінці XVIII ст. неподалік Хаджибейського лиману. Воно є одним із найдавніших в Одесі й зберігає зразки народного мистецтва.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Історики розвінчали міфи про російську Одесу

Раніше історики розповідали, що найдавніша зі збережених могил на кладовищі, датована 1791 роком, з'явилася за три роки до офіційної дати заснування сучасної Одеси. До XVI ст. поселення з гаванню та фортецею мало назву Коцюбіїв, після - Хаджибей.

Кладовище заклали 1775-го, одразу після ліквідації Запорозької Січі. Назвали на честь похованої тут родини козака Сотниченка. А кам'яні хрести стали свідченням того, що християн не переслідували, вони жили в доброму сусідстві з турками й татарами. Кладовище підтримували у гарному стані лише численні волонтери.

Зараз ви читаєте новину «Козацькому кладовищу надали охоронного статусу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути