Ексклюзиви
понеділок, 09 вересня 2019 12:02

Космонавтка загубила набір інструментів на орбіті

Космонавтка загубила набір інструментів на орбіті
Американка українського походження підкорила космос 2006-го Фото: wikipedia

Гайдемарі Стефанишин-Пайпер здійснила політ у космос 9 серпня 2006-го. Цього дня на кораблі "Атлантіс" вперше на орбіту Землі вийшла жінка українського походження.

Народилася в США. Батько записав її до української недільної школи та до "пластунів". Полюбляла українські народні танці. Родина виховала у дівчині шану до свого коріння. Вийшовши заміж, вона відмовилась залишати українське прізвище.

Отримала диплом магістра машинобудування у Массачусетському технологічному інституті. 1985-го вступила до ВМС США, працювала у центрі підводних і рятувальних операцій. За 11 років пройшла вишкіл астронавтів у NASA.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали, як працюють астронавти NASA у відкритому космосі

Усі 11 днів у космосі відповідала за встановлення сонячних батарей на МКС. Різка зміна середовища давалася взнаки. Після повернення двічі непритомніла під час прес-конференції.

У наступну космічну місію вирушила на кораблі "Індевор". Працювала 2 тижні, замінюючи застаріле обладнання, однак випадково випустила з рук набір із інструментами, які швидко полетіли у відкритий космос. Цей набір став найбільшим об'єктом, який губили там.

2007-го відвідала Україну, де вперше зустрілась зі своїми родичами та вразила володінням українською.

Космонавти американської програми висадки на місяць "Аполлон" 1969-го Томас Стаффорд, Джон Янг і Джин Сернан за час свого польоту вжили 230 непристойних слів. Таку кількість нарахували у NASA за допомогою стенограми.

Згідно з нею, астронавти вжили слово shit - "лайно" - 157 разів. Різні варіації слова damn - "чорт" - 60 разів. Найчастіше вони вживали лайку для емоційного опису того, що відбувається.

Зараз ви читаєте новину «Космонавтка загубила набір інструментів на орбіті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути