Ексклюзиви
понеділок, 23 березня 2020 08:20

Космічну станцію затопили в океані

Космічну станцію затопили в океані
Орбітальна станція Мир працювала 15 років. Фото: NASA

Космічна станція "Мир" затонула в Тихому океані поблизу островів Фіджі 23 березня 2001-го. Вона пропрацювала 15 років, 1 місяць і 2 дні.

Орбітальна станція "Мир" запущена 19 лютого 1986 року з космодрому Байконур. Всього на борту станції побували 104 космонавта - з них 62 іноземця з 12 країн світу.

За весь час польоту на апаратурі та обладнанні сталося майже 4 тисячі несправностей. Стан станції погіршувався з кожним роком. Росіяни вирішили затопити її в Тихому океані. Посадовці багатьох країн Тихоокеанського регіону закликали громадян не залишати свої будинки в момент падіння уламків. Пілотів і капітанів просили утриматися від подорожей по океані.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В космічному кораблі слухали гімн України

23 березня о 2:20 станція вийшла на розрахункову спускову орбіту. Телекомпанії всіх країн світу в прямому ефірі передавали унікальні кадри. За місцевим тихоокеанському часі процес затоплення тривав з 16:20 за 20:29. Найбільш масивні і тугоплавкі, а також найлегші фрагменти досягли поверхні Землі. На момент затоплення вага станції склала 140 тонн. На ній були три новорічні ялинки і костюм Діда Мороза, залишені там попередніми експедиціями. Також електрогітара, колекція відеофільмів, фотографія Юрія Гагаріна, бібліотека з сотні книг. До води долетіло всього 12 тонн.

Експедиція міжнародного екіпажу американського космічного човна "Колумбія" розпочалась 19 листопада 1997 року. Вперше полетів космонавт незалежної України Леонід Каденюк.

Зараз ви читаєте новину «Космічну станцію затопили в океані». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути