вівторок, 17 жовтня 2023 09:40

Коштував $850 і нагадував карету - випустили перший Cadillac

Коштував $850  і нагадував карету - випустили перший Cadillac
випустили перший Cadillac фото: avtopogliad.com.ua

Цього дня 1902 року презентували перший серійний автомобіль американської Cadillac.

Автомобіль був схожий на перший Ford. Він більше нагадував візок для коней, ніж автомобіль. Колісні диски зі спицями були дерев'яними, як і більшість деталей кузова. У відкритому кузові встановили один диван. А пізніше - два, кожен з яких був розрахований на дві особи. Спереду було три гасові фари.

Оснастили автомобіль одноциліндровим двигуном на 10 к.с. Він міг розігнати машину до 40 км/год.

Розробкою і запущенням моделі у виробництво займалися інженер Генрі Ліланд і підприємець Уільям Мерфі. Вони назвали машину й бренд на честь французького дослідника і колоніального адміністратора XVII століття Антуана Ломе де Ла Мот-Кадільяка, який 1701 року заснував місто Детройт.

"Автомобільна компанія, де зробили цю модель існувала вже, говорить автоексперт і знавець автоісторії Микола Руденко. - Проте мала іншу назву - "Автомобільна компанія Детройта". Одним із її засновників був Генрі Форд. Вона почала занепадати. Форд пішов звідти. А інвестори вирішили спекатися цього підприємства. Генрі Ліланд, який прибув туди оцінити вартість обладнання переконав їх не робити цього й долучився до створення першої моделі".

На відміну від інших американських машин того часу Cadillac вирізнявся точною підгонкою деталей. Після презентації на автосалоні на купівлю машини записалося 2 тисячі людей. Він коштував $850.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Почався випуск перших масових автомобілів у світі

"Зараз це звучить дивно. Але тоді не було конвеєра. Зміна деталей була проблемою. Але тільки не для машин цього бренду. Їхні запчастини стали взаємозамінними. Cadillac практично одразу став виробником преміальних моделей для багатих", - говорить фахівець.

Емблема Cadillac походить від геральдичного знака Антуана Кадільяка. Вона зазнала понад 30 змін з часу появи.

Зараз ви читаєте новину «Коштував $850 і нагадував карету - випустили перший Cadillac». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути