понеділок, 06 січня 2020 08:20

Корону першого короля-християнина привезли із США

Корону першого короля-християнина привезли із США
З 1 січня 2000 року корона виставляється в центральному купольному залі Парламентського палацу в Будапешті. Фото: : CSvBibra

В Будапешті привезли із США 6 січня 1978 року національну святиню - корону Іштвана Святого, першого короля-християнина. У 1945 році корона була вивезена до Австрії, з 1951 року перебувала у США на тимчасовому збереженні.

Іштван I Святий (969-1038) – засновник угорської монархії і найбільш шанована фігура в історії Угорщини. 25 грудня 1001 року короновано Іштвана Арпада, який став першим королем Угорського королівства. Папа Сильвестр II надіслав Іштвану корону – символ монархії, а також апостольський хрест та спис. З тих пір корона Святого Іштвана вважається однією з головних національних реліквій угорського народу. Нижня частина корони вироблена із золотої смуги, прикрашеної перлинами. По центру розташовані великі дорогоцінні камені та візантійські мініатюри з ликами християнських святих. Корону пізніше увінчав подвійний (шестикінечний) хрест.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відрубану голову князя законсервували в меду

За час свого існування корона належала 55 угорським королям. 1946 року Угорщина стала республікою, а національний символ таємно вивезено з Угорщини наприкінці Другої світової війни, щоб уникнути його конфіскації радянськими військами. Корону передано одному з офіцерів американської армії, вона зберігалась на території США у форті Нокс. У 1978 році президент США Джіммі Картер вирішив передати корону тоді ще соціалістичній Угорщині. У січні 1978 року делегація міністерства закордонних справ США урочисто передала Святостефанську корону угорській стороні. З 1 січня 2000 року корона виставляється в центральному купольному залі Парламентського палацу в Будапешті.

Влад ІІІ Дракула 22 серпня 1456-го став господарем Валахії. Тоді йому було 25 років і він удруге зійшов на трон. Граф Дракула - Влад Цепеш - народився в Трансільванії, в маленькому містечку Сигішоара 1430-го. Він був сином Влада II на прізвисько Дракул -"диявол" - члена католицької секти Ордену Дракона і князем Валахії.

Зараз ви читаєте новину «Корону першого короля-християнина привезли із США». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути