четвер, 08 лютого 2018 04:21

Королеві Марії Стюарт кат відтяв голову з третьої спроби

Королеві Марії Стюарт кат відтяв голову з третьої спроби
Королева Марія Стюарт. Фото: Вікіпедія

8 лютого 1587 року після 19 років ув'язнення у замку Фотерінґей за звинуваченням у змові проти королеви Англії Єлизавети I страчена колишня шотландська королева і претендентка на англійський престол 45-річна Марія Стюарт. Кату вдалося відтяти голову жінці лише з третього удару.

У 1542 році, коли Марії було всього шість днів, вона зайняла шотландський трон по смерті свого батька короля Якова V. Згодом матір відіслала Марію на виховання до французького двору. Правити своєю країною Марія почала у 18 років — після смерті матері. У 23 одружилася з 19-річним двоюрідним братом лордом Дарнлі. В 1567 році лорд Дарнлі загинув при досить загадкових обставинах від несподіваного вибуху. Головна підозра впала на коханця Марії - Ерла Ботвелла. Того ж року, всупереч традиціям, Ботвелл і Марія одружилися, що підсилило підозри у змові проти Дарнлі. Їх обох було заарештовано - Марію помістили в маленький замок на острові посеред озера Лох-Левен, де вона й зреклась шотландського престолу на користь сина Дарнлі, Якова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пірат Френсіс Дрейк подарував Єлизаветі І мішок картоплі

19 років пробула в ув'язненні Марія Стюарт. Спочатку в Шотландії, а потім в Англії, куди втекла, сподіваючись, що Єлизавета І допоможе їй повернути престол. Продовжувала вести таємне листування з іспанським і французьким королівськими дворами. Англійська розвідка викрила її змову з місцевими католиками, що хотіли вбити протестантку Єлизавету І й віддати корону їй, католичці. В 1568 році Марія Стюарт втекла із замку, організувала військо для захоплення влади в Шотландії, але зазнавши поразки, втекла до Англії. Королева Єлизавета спочатку гостинно прийняла Марію, але згодом наклала на неї домашній арешт за численні інтриги із католицькими та іспанськими опонентами Єлизавети. Через дев'ятнадцять років стався замах на Єлизавету і слідство та суд визнали Марію винною у змові і її було засуджено до страти. Вирок було виконано 8 лютого 1587 року. Згодом прах Марії Стюарт перенесли у Вестмінстерське абатство в Лондоні, де поховані всі монархи Великої Британії.

Син Марії, король Шотландії Яків VI по смерті Єлизавети, став королем Англії, Шотландії та Ірландії і першим королем, що став іменувати себе королем Великобританії.

Зараз ви читаєте новину «Королеві Марії Стюарт кат відтяв голову з третьої спроби». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути