Ексклюзиви
пʼятниця, 24 липня 2020 11:30

Комуністи виступили проти підняття українського прапора

Комуністи виступили проти підняття українського прапора
Українці урочисто несуть синьо-жовтий прапор Хрещатиком. Фото: istpravda.com.ua

Синьо-жовтий прапор уперше замайорів у Києві 24 липня 1990 року. Його підняли біля будівлі Київради. Подія відбулася о 19:00 під урочисті вигуки "Слава Україні!" та під спів гімну "Ще не вмерла Україна".

"Їй передувала уперта й виснажлива боротьба за рішення про прийняття української національної символіки на сесії Київміськради між членами і прихильниками демократичного блоку та ортодоксальними членами комуністичного блоку. А бюро Київського міськкому компартії навіть ухвалило спеціальне рішення – про поспішність і начебто поки що недоцільність цього, бо використання національної символіки у столичному Києві, мовляв, суперечить законам і чинній Конституції України. Але народ сам сказав своє вагоме слово. Президія Київміськради, що засідала тоді, була вимушена ухвалити протокольне рішення про підняття нашого прапора над столицею України", - згадував журналіст Олексій Ващенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Затвердили Державний прапор України

Прапор освятили архімандрит Української православної церкви Володимир Романюк і настоятель православного храму Бориса і Гліба отець Юрій. Освятив прапор й Івано-Франківський єпископ Української греко-католицької церкви Павло Василик.

Того дня в Києві підтримати акцію зібралися сотні тисяч людей. Прапор несли молодики в козацькому вбранні. На варті біля нього стояли січові стрільці. Піднятий прапор охороняли до ранку, щоб запобігти можливому знаттю чи провокаціям.

Київ став 9-м містом, у якому було піднято національний прапор. Попри це його підняття саме у столиці мало найважливіше значення. Воно символізувало піднесення всього народу та готовність творити власну молоду незалежну державу - Україну.

Нині історичний прапор зберігається в Національному музеї історії України.

16 липня Україна відзначила 30-річчя прийняття Декларації про державний суверенітет. Документ ухвалили в залі Верховної Ради УРСР конституційною більшістю народних депутатів. Ухвалення документа стало ключовим для відновлення історичної справедливості, відродження української державності як утілення ідеї соборності українського народу та його земель, своєрідною точкою відліку відновлення державної незалежності України загалом.

Зараз ви читаєте новину «Комуністи виступили проти підняття українського прапора». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути