Ексклюзиви
неділя, 05 лютого 2023 13:10

Колишнього міністра засудили за шпигунство

Колишнього міністра засудили за шпигунство
Олександр Лігнау 8 діб виконував обов'язки військового міністра Української держави Фото: wikimedia.org

Колишнього генерал-майора УНР та першого міністра Української держави Олександра Лігнау розстріляли чекісти на Бутовському полігоні під Москвою 5 лютого 1938 року. Потрапив під сталінські репресії проти офіцерства.

За даними історика Ярослава Тинченко, чоловік народився 1875-го в Ялті в родині німецьких дворян-колоністів чи латишів. Навчався в Одеській гімназії, а потім в університеті. 1896 року вступив на військову службу. У складі російської імператорської армії брав участь у Першій світовій війні. А з початком революції 1917-го визнав Центральну Раду, очолив 11 піхотну дивізію та здійснював її українізацію. За успіхи його призначили помічником військового міністра ЦР Олександра Жуковського.

Після гетьманського перевороту 29 квітня 1918 року на 8 діб став в.о. військового міністра. Згодом заступником міністра Олександра Рогози. З жовтня 1918-го командував 7-м стрілецьким корпусом, що дислокувався в Харкові. Під час антигетьманського повстання Директорії УНР передав командування корпусом полковнику Петру Болбочану.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відкрили перший у світі пам'ятник герою української визвольної війни Болбочану

Після остаточної поразки гетьмана Скоропадського вирішив приєднатися до добровольчої армії Антона Денікіна, але після відмови за підтримку українських визвольних змагань переїхав до Владивостока. Там під час боїв за Далекий Схід потрапив у полон до червоноармійців. Згодом його самого зарахували до Червоної армії. Викладав у Військовій академії.

1931 року його звільнили та вперше заарештували за "контрреволюцію". Призначили 10 років таборів, але відпустили за 2 роки через відсутність доказів. Дали навіть звання комбрига. Повторно арештували в часи Великого терору 1937-го – тоді проходили великі чистки в армії.

Лігнау звинуватили в шпигунстві на користь нацистської Німеччини. Засудили до найвищої міри покарання, яку і виконали.

20 жовтня 1930 року в Москві розстріляли генерал-хорунжого армії УНР та командарма Другого зимового походу Юрія Тютюнника.

Ще 1923-го більшовицькі каральні органи обманом виманили його з Польщі в Радянську Україну. Закликали очолити всеукраїнське повстання через підставну організацію, на що не відмовив.

Враховуючи його авторитет серед українців та українських емігрантів, вирішили не вбивати, а використовувати. За відмову співпрацювати пригрозили розстріляти дружину й малу доньку. Тому був змушений написати покаянного листа, за що отримав помилування. Але пізніше відкрито висловлював невдоволення радянською владою.

Зараз ви читаєте новину «Колишнього міністра засудили за шпигунство». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути