Ексклюзиви
четвер, 05 листопада 2020 10:39

Колишній боєць здійснив акт самоспалення

Колишній боєць здійснив акт самоспалення
Василя Макуха прозвали "живим смолоскипом" Ілюстрація: uamodna.com

Колишній боєць УПА та політв'язень Василь Макух здійснив акт самоспалення на Хрещатику 5 листопада 1968 року. Протестував проти русифікації України та агресії країн Варшавського договору в Чехословаччині.

Ще по завершенню Другої світової війни Василю Макуху призначили 10 років таборів за участь в українському повстанському русі. Після звільнення з сибірського заслання разом із родиною жив у Дніпропетровську, де зазнавав проблем із налагодженням нормального життя через судимість за політичними статтями. Часто навідувався до селища Карів, Львівської області, де жили батьки та сестра.

Продовжував листуватися зі знайомими політв'язнями та націоналістами, їздив на зустрічі до Львова та Києва. Через це перебував під постійним наглядом міліції та КГБ. Його неодноразово намагалися завербувати.

3 листопада 1968 року чоловік із Карова поїхав до Львова, взявши із собою 3-літрову банку із бензином. Родині сказав, що всередині яблучний сік. За 2 доби Макух дістався до Києва. Столицю саме готувати до святкування чергової річниці Жовтневого перевороту. Влада посилили заходи безпеки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українець спалив себе на знак протесту проти русифікації

Макух зайшов у під'їзд будинку 27 біля Бесарабського ринку, облив себе бензином, підпалив та охоплений полум'ям вибіг на вулицю в напрямку нинішньої площі Незалежності. Кричав "Хай живе вільна Україна!", "Геть окупантів!".

Коли впав на землю, люди намагалися загасити полум'я. Хтось прикрив його шинеллю. Незабаром приїхала швидка. КГБ наказало медикам привести "смолоскипа" до тями, втім, Василь Макух помер від опіків. Це був перший у новітній історії Європи акт самопожертви проти національного гноблення.

Згодом у будинках дружини та батьків здійснили трус, катували сестру Параску. Шукали докази причетності Макуха до націоналістичної організації, утім, чи знайшли щось - невідомо.

У листопаді 2018 року в Празі офіційно відкрили пішохідний міст через річку Ботічев у районі Вршовіце на честь українського дисидента і борця за свободу Василя Макуха. На мосту встановили пам'ятну табличку.

Зараз ви читаєте новину «Колишній боєць здійснив акт самоспалення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути