понеділок, 24 травня 2021 08:20

Князь одружився з дочкою половецького хана

Князь одружився з дочкою половецького хана
З кінця ХІ століття половці нападали на міста, грабували і палили їх. Картина Сергія Іванова

На південному березі річки Стугна 24 травня 1093-го половці розбили військо київського князя Святополка Ізяславича. Це був перший наїзд половців на Русь. Битва згадується в "Повісті временних літ".

З кінця ХІ століття половці - "люди полів", племена переважно тюркського походження із північно-східного Казахстану нападали на міста, грабували і палили їх. Князь Святополк Ізяславич відмовився виплачувати данину половцям, що підійшли до кордонів князівства.

Половецькі війська взяли в облогу місто Торчеськ, зараз це Київщина. На допомогу переяславському князю Ростиславу Всеволодовичу вирушило війська Святополка Ізяславича та Володимира Мономаха. З'єднавшись поблизу Трипілля вони переправились через ріку Стугна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Руські князі перемогли поляків та угорців

Руські війська складалися з київської, чернігівської та переяславської дружин. Бій відбувався біля Змієвих валів. Половці розбили киян на правому фланзі. Потім змусили тікати чернігівців і переяславців. В ході відступу у водах Стугни потонув молодий князь Ростислав. Після перемоги половці повернулися до облоги Торчеська й відправили загони плюндрувати землі Київщини.

Поразка змусила Святополка Ізяславича укласти з половцями мирний договір. Він одружився з дочкою половецького хана Тугоркана.

4 квітня 1103 року на річці Сутінь - зараз річка Молочна в Запорізькій області, відбулась битва руських дружин на чолі з переяславським князем Володимиром Мономахом з половцями.

Зараз ви читаєте новину «Князь одружився з дочкою половецького хана». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути