понеділок, 17 серпня 2020 13:25

Руські князі перемогли поляків та угорців

Руські князі перемогли поляків та угорців
Турнір між воєводою Воршем та князем Ростиславом під обложеним містом Ярославом Ілюстрація: wikipedia

Битва під Ярославом між галицько-половецькими, польсько-угорськими і боярськими військами розпочалася 17 серпня 1245 року. Відбулася у ході війни за об'єднання Галицько-Волинського князівства.

Передумовою до битви стали дії галицької боярської опозиції, що значно посилилася після монголо-татарської навали на Київську Русь. Бояри виступили проти законного правителя Данила Галицького і спробували посадити на трон князя Ростислава Михайловича. Той позвав на допомогу угорців і поляків, які охоче надали свої війська.

Ростислав захопив Перемишль і взяв в облогу Ярослав - тепер місто у Підкарпатському воєводстві Польщі. Обстрілював його з катапульт. Вилазка городян, які вирішили дати загарбникам генеральний бій, закінчилась невдачею. Однак до міста уже поспішали війська Данила, його брата Василька і половці. Данилу пообіцяли допомогти й литовці, але прислати воїнів не встигли.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Данило Галицький двічі відмовився від корони

Битва відбулася на відкритій місцевості неподалік міста. Данило розбив угорські полки, а Василькові вдалося розбити поляків. Ростислав і бояри почали тікати. Незабаром князі-переможці об'єдналися біля Ярослава і припинили переслідування.

У полон до них потрапили угорський воєвода Фільней, польські воєводи і підбурювач боярської опозиції Володислав Кормильчич. Усіх їх стратили.

Битва під Ярославом поклала край боярським інтригам і угорським зазіханням. Данило Галицький став повноцінним володарем Галицько-Волинського князівства. Втім, перемога занепокоїла монголо-татар. Уже наприкінці 1245 року Данило був змушений їхати у Сарай і визнати зверхність хана Батия, за що отримав ярлик на княжіння.

Засновник Галицько-Волинської держави Роман Мстиславич - батько Данила Галицького, загинув у битві з поляками 19 червня 1205 року. Бій відбувся під Завихостом - тепер Сандомирський повіт у Польщі. Поразка і смерть великого князя спричинили хаос у державі.

Зараз ви читаєте новину «Руські князі перемогли поляків та угорців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути