Ексклюзиви
пʼятниця, 04 червня 2021 08:21

Київ отримав унікальну пільгу

Київ отримав унікальну пільгу
Пам'ятник Магдебурзькому праву поставили у Києві на честь повернення місту привілеїв 1802 року. Фото: Пам'ятка культурної спадщини України

Київ 4 червня 1500-го звільнили від усіх торгових мит. Це передбачало маґдебурське право, яке діяло в місті до 1835 року.

Маґдебурзьке право з'явилося на Русі разом з німецькими колоністами, яких запрошував король Данило та його наступники. Німці отримали право організовувати в галицьких і волинських містах самоврядні громади з автономними судово-адміністративними інституціями. З початку XV ст. маґдебурзьке право набуло поширення на решту українських земель.

У XIV—XV ст. Київ перебував під владою литовських князів. Місто відбудували, населення збільшилося. Великий князь Олександр із метою пожвавлення господарства міста надав Києву маґдебурзьке право. 1497-го утворили і запустили роботу київського магістрату.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Москву спалили дотла

Для міщан боротьба за надання їм маґдебурзького права була способом здобуття автономії від держави для захисту від зазіхань великих феодалів. Київ став центром міжнародної торгівлі. Також прийняли складське право — іноземні купці частину товарів мали продавати в Києві.

Наприкінці XVIII ст. Катерина II зняла привілеї міста, приєднавши його до Малоросії. 1802-го Олександр І відновив Маґдебурзьке право. 1835 року Микола І остаточно скасував його.

Магдебурзьке право Львову надано Львову 1356-го Казимиром III. Воно диктувало права міста на відокремлення міської громади від влади урядовців і на автономію.

Серед усіх прав, що надавав магдебурзький привілей місту, було і те, що євреї, сарацини, українці та вірмени проводили судочинство при війті. Але у випадку, якщо вони відмовляються судитися згідно з магдебурзьким правом, то їм дозволяється звертатися до власних традицій та звичаєвого права, але при голосуванні війта на цьому суді.

Зараз ви читаєте новину «Київ отримав унікальну пільгу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути