понеділок, 07 грудня 2015 12:38

Кияни оновили фундамент Десятинної церкви
2

Фото: Facebook Тетяни Сосновської

У неділю, 6 грудня, для киян відкрили оновлений фундамент Десятинної церкви на Старокиївській горі. Усі охочі можуть гуляти територією та дізнаватися історію церкви зі спеціального стенду.

"У відновленні фундаменту активну участь взяли саме кияни. Вони не чекали, поки влада чи ще хтось займеться цим питанням", - розповідає киянин Володимир Колінько, 61 рік. Він є представником громадської організації "Андріївсько-Пейзажна ініціатива", яка власне ініціювала відновлення фундаменту Десятинної церкви.

"Після археологічних розкопок, які тривали тут багато років, фундаменти просто присипали землею. Однак ми повернули цей громадський простір киянам. Хоча були й певні труднощі. Головно це Московський патріархат. Вони хотіли на місці фундаментів Десятинної церкви збудувати новий храм. Але тільки уявіть, якщо сюди вбити палі? Що тоді буде з фундаментом?" - обурюється Володимир Колінько.

Гроші на створення нового громадського простору збирали через знайомих і через соцмережі. Як не дивно багато киян відгукнулися на ініціативу.

Проект консервації розкопок фундаментів церкви Богородиці (Десятинної) з відновленням трасування фундаментів та благоустроєм прилеглої території розроблявся спільно з археологами, які вели розкопки на цьому місці. Активну роль в роботах взяв архелог Гліб Івакін.

Нагадаємо, Десятинну церкву князь Володимир Великий збудував у Києві наприкінці X ст. Вона вважається першою кам'яною церквою Київської Русі. Залишки фундаменту Десятинної церкви разом із містом Володимира є пам'яткою національного значення. Знаходилася біля міських воріт. 6 грудня 1240 року орди хана Батия, захопивши Київ, зруйнували Десятинну церкву.

Зараз ви читаєте новину «Кияни оновили фундамент Десятинної церкви». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути