Ексклюзиви
пʼятниця, 11 червня 2021 17:13

Ким була дівчинка, яку поховали із пташкою в роті

Ким була дівчинка, яку поховали із пташкою в роті
Скелет дівчинки знайшли декілька десятків років тому Фото: ancient-origins.net

Учені дізналися більше про дівчинку, поховану із зябликом у роті в печері Тюнель Велькі на Краківсько-Ченстоховській височині в Польщі.

Дослідники встановили, що 10-12 річна дівчинка не була слов'янкою. Імовірно, вона потрапила в регіон у середині XVII ст. разом із фінськими військами, які підтримали вторгнення шведського короля Карла X Густава в Польщу. Ті події дістали назву Шведський потоп. Значні військові сили шведів базувалися в Ойцовському замку, який розташовується неподалік від печери, повідомляє Heritage Daily.

Раніше вважали, що до Польщі увійшли лише регулярні війська, але виявилося, що з ними прибула й велика кількість жінок і дітей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Немовля в черепі - археологи натрапили на унікальне поховання

Щодо поховання з пташками, то вчені намагалися знайти схожі поховальні обряди у Скандинавії, але не вдалося. Зараз вважають, що обряд язичницький.

Учені пояснюють, що в деяких регіонах Фінляндії кілька сотень років тому християнство ще глибоко не вкоренилося, тому язичницькі практики не були рідкістю. Аж до XIX ст. лісові поховання практикували в Карелії, від узбережжя Білого моря до Фінської затоки. На думку дослідників, пташки символізували подорож душі після смерті.

Поховання в печері Тюнель знайшли кілька десятків років тому.

Сама дитина померла кілька сотень років тому, хоча іншим людським кісткам у печері було понад 4500 років. У роті дитини знайшли череп маленького птаха, зяблика. Інший череп зяблика знайшли поряд з її щокою.

Дослідженням артефактів займалася археолог з Інституту археології Варшавського університету Малгожата Кот. Радіовуглецеве датування показало, що дитина була похована в XVII або на початку XIX століття нашої ери й померла у віці приблизно 10 років. Попереднє дослідження кісток дало змогу припустити, що дитина страждала від недоїдання. Тоді було невідомо, чому її поховали з черепами птахів.

Зараз ви читаєте новину «Ким була дівчинка, яку поховали із пташкою в роті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути