Ексклюзиви
пʼятниця, 03 липня 2020 08:20

Київський князь розбив найсильнішу державу

Київський князь розбив найсильнішу державу
Святослав Хоробрий переміг хазар. Мініатюра з "Радзивіллівського літопису"

Київський князь Святослав Хоробрий отримав перемогу 3 липня 964-го над військом Хазарського каганату. Єдиний син київського князя Ігоря і княгині Ольги проводив активну зовнішню політику, значно розширивши територію Руської держави.

Хозарська держава - Хозарський Каганат - найсильніше і багата держава на південному сході від кордонів Київської Русі. Розташовувалася вона в низов'ях Волги, розтягнувшись на захід і на схід аж до Мордовії, включаючи такі території, як Північний Афганістан, Крим. Столиця Ітіль знаходилася саме в гирлі Волги, приблизно на місці сучасної Астрахані.

Близько 960 року хозарський бек Йосип в листі до вельможі Кордовского халіфату Хасдаю ібн Шафруту зазначив, що веде з русами "наполегливу війну", не пускаючи їх в море і по суші. Єдине джерело, яке говорить про похід саме Святослава на хозарів — Повість врем'яних літ, в якій літописець датує його 965 роком.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Князя Ярослава Мудрого називали сватом Європи

У 964 році князь Святослав Ігорович здійснив свій перший похід на землі слов'янського племені в'ятичів, які платили данину хозарам. В'ятичі заселяли лісисте межиріччя Оки і Волги. Пробувши в них усю зиму, Святослав домігся свого: вони перестали платити данину хозарам і підкорилися Києву.

З 20-тисячним військом він досяг Рязані, по Оці спустився до Волги і далі рушив на 500 човнах з невеликою кількістю війська в столицю Ітіль. Хазари не очікували удару з півночі, і не змоги організувати серйозну оборону. Святослав взяв її штурмом, і, як пишуть літописи, не залишив у ній каменя на камені.

2 грудня 1015 року великокняжий стіл у Києві посів Ярослав Мудрий – син Володимира Великого, внук Святослава Хороброго. Він правив Київською Руссю 35 років, безперервно воюючи. У цей період князівство досягло вершин військової могутності.

Зараз ви читаєте новину «Київський князь розбив найсильнішу державу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути