Ексклюзиви
вівторок, 26 вересня 2023 08:30

Капітан корабля в момент аварії дивився футбол

Капітан корабля в момент аварії дивився футбол
Грецький паром "Express Samina" стикнувся з скелями неподалік острова Парос. Фото https://xashtuk.wordpress.com

Грецький паром "Express Samina" 26 вересня 2000-го стикнувся з скелями неподалік острова Парос. Загинуло 82 людини.

Увечері паром відправився із Піренейського порту в Афінах. На борту 472 пасажири, решта 61 - екіпаж. Близько 22:12 корабель підходить до порту Пароса. Судно йде на автопілоті - екіпаж, як і пасажири, зайняті переглядом прямої трансляції матчу Ліги чемпіонів між місцевим "Панатінаїкосом" і німецьким "Гамбургом".

Капітана судна Василис Яннакіс і чотири його помічники так захопилися грою, що не зважили на зміну погоди. Вітер підняв сильні хвилі і збив паром "Express Samina" з курсу. Пливе на велику групу скель під назвою Portes - "ворота", за 3 км від острова Парос.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Суховантаж врізався в пасажирський корабель

Скеля, в яку врізався пором, не тільки відзначена на карті, але має сигнальний маяк на вершині, світло якого видно з відстані 11 км. Удар був настільки потужним, що утворилася пробоїна від носа до середини 115-метрового судна. На борту миттєво відключається електрика і починається пожежа. Люди метаються по палубі, яка швидко почала крениться. Екіпаж не приходить на допомогу і навіть не дає ніяких інструкцій по гучномовцю. Пасажири в розпачі самі шукають рятувальні жилети, спускають шлюпки за борт.

Судно пішло на дно вже через 45 хв після катастрофи. На пошук і порятунок постраждалих були направлені всі, хто знаходився поблизу. Головною причиною трагедії грецька влада називають неуважність екіпажу під час руху. Урядова комісія визначила, що паром взагалі б не затонув, якби команда опустила дві водонепроникні перегородки і заблокувала потік води. Капітана і його помічників визнали винними у ненавмисному вбивстві і засудили до 19 років позбавлення волі. Після катастрофи влада Греції ввели більш жорсткі правила безпеки судноплавства.

Пасажирське судно Чорноморського пароплавства "Адмірал Нахімов" врізався в сухогруз"Петро Васьов" 31 серпня 1986-го. Загинули 423 людини.

Зараз ви читаєте новину «Капітан корабля в момент аварії дивився футбол». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути