вівторок, 22 червня 2021 13:53

Вишукані фрески й система опалення - розкопали залишки давньоримського готелю

Археологи виявили залишки розкішного давньоримського готелю в історичному центрі Верони. Будівля вщент згоріла орієнтовно 1,7 тис. років тому.

Перші розкопки неподалік того місця проводили ще 2005 року, під час реконструкції занедбаного кінотеатру Astra. Тоді знайшли фундаменти часів Римської імперії, але законсервували їх і припинили роботи. Повторні розкопки провели цьогоріч у березні, інформує The History Blog.

Дослідники розкопали залишки гіпокаустичних систем як для підлоги, так і для внутрішнього опалення стін. Підлогу приміщень прикрашали мозаїки й інкрустації, а одна з кімнат зберегла на стінах яскраві фрески. Також удалося зібрати дерев'яні залишки згорілих меблів і стелі, яка завалилася через пожежу.

Автор: Verona Archeological
  Вишуканий готель із системою опалення згорів у кінці III чи на початку IV ст.
Вишуканий готель із системою опалення згорів у кінці III чи на початку IV ст.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На місці військового табору давніх римлян зібрали 400 кг артефактів

Археологи розповідають, що будівля була великою й водночас не відповідала архітектурним стандартам типових будинків того часу. Брак внутрішнього дворику, наявність великої кількості спальних приміщень із розкішним декором і всіма вигодами навели їх на думку, що будівля була готелем для заможних містян.

Імовірно, готель згорів у часи великих потрясінь, що сколихнули місто. 283 року імператор Марк Аврелій Карин переміг тут суперника Сабіна Юліана. А 312-го імператор Костянтин Великий обложив місто й убив Руриція Помпеяна - головного командира військ суперника, узурпатора Максенція. Після Веронської битви Костянтин рушив на Рим, не зустрівши опору. І в битві біля Мульвійського мосту переміг Максенція.

Нещодавно в ізраїльському місті Ашкелон археологи розкопали залишки великої римської базиліки, побудованої орієнтовно 2 тис. років тому.

Будівля мала головну залу ідві бічні частини. Залу оточували мармурові колони з капітелями, на яких зображено рослинний орнамент і римський орел.

Неподалік від базиліки також розкопали невеликий театр - Одеон. Виявили монети й скульптури часів царя Ірода Великого. Скульптури зображали єгипетську богиню Ісіду й богиню перемоги Ніку.

Зараз ви читаєте новину «Вишукані фрески й система опалення - розкопали залишки давньоримського готелю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути