вівторок, 27 березня 2018 08:20

Понівечене тіло Юрія Гагаріна спалили в крематорії

Понівечене тіло Юрія Гагаріна спалили в крематорії
Похорон Героїв Радянського Союзу, льотчиків Юрія Гагаріна та Володимира Серьогіна. Фото: Вікіпедія

27 березня 1968 року о 10.30 винищувач МіГ-15УТІ із льотчиками Юрієм Гагаріним та Володимиром Серьогіним на борту врізався в землю. Уламки літака знайшли за 65 кілометрів від підмосковного аеродрому "Чкаловський".

Для розслідування катастрофи створили Державну комісію. Вперше за всю історію СРСР по всій країні оголосили загальнонаціональний траур за людиною, яка не була чинним главою держави. Почувши новину про загибель Гагаріна, люди плакали. Першого космонавта щиро любили в Союзі і інших країнах. Сина теслі і доярки із села Клушино в Смоленській області, 26-річного Юрія Гагаріна вибрали у космонавти з поміж 3 тисяч льотчиків. Він пройшов найважчі випробування у Москві: барокамера, центрифуга, тести, аналізи. Генеральний конструктор космічної техніки Сергій Корольов вирішив, що в космос полетить він. Дублером призначив Германа Титова. Врахував фізичні дані, соціальне походження, характеристику. У Гагаріна була ідеальна біографія — син колгоспників, що сам всього досяг, дружина та двоє доньок, член партії КПРС та "голлівудська" зовнішність.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Орбітальну станцію "Мир" затопили біля островів Фіджі

Стартував космічний корабель "Восток" із Гагаріним на борту 12 квітня 1961 року з космодрому Байконур. За 1 год. 48 хв. "Восток" облетів планету та повернувся на орбіту. Потім капсула з космонавтом приземлилася в Саратовській області, неподалік від міста Енгельс. Юрію Гагаріну присвоїли звання Героя Радянського Союзу та чин майора. На космонавта посипалися нагороди з усього світу. З родиною відвідав понад 30 країн. Після польоту Гагарін продовжив льотну практику— тренувався на винищувачі МіГ-15, здійснив 18 польотів.

Перед самостійними вильотами йому залишалися два останні контрольні польоти з льотчиком-інструктором. Ним став командир полку, Герой Радянського Союзу Володимир Серьогін.

Того дня був звичайний тренувальний політ, який мав тривати не більше 20 хвилин. Погода, умови видимості були нормальні. Вже на 13 хвилині польоту зв'язок із льотчиками обірвався. Понад тисячу фахівців із комісії прийшли до висновку, що через зміну повітряних обставин екіпаж здійснив різкий маневр і зірвався в штопор — некерований рух за спіраллю. Що за "повітряні обставини" - засекретили. Льотчики намагалися вивести машину в горизонтальний політ, але не впоралися - запас висоти виявився недостатнім. Після виходу з хмарного шару катапультуватися було пізно. Машина зіткнулася із землею. Чоловіки померли відразу.

Уранці наступного дня знайшли останки понівечених тіл і речей льотчиків. Урядова комісія підготувала 29 томів справи про катастрофу. Через півроку Леонід Брежнєв заборонив оприлюднювати результати розслідування і відправив багатотомну доповідь в архів. Слідчим заборонили публікувати свої висновки під приводом того, що це "засмутить" країну. Комісію розпустили. В народі після цього почали ширитися неймовірні версії і припущення. Казали, що літак стикнувся з літаючою тарілкою, льотчиків забрали інопланетяни. 29 березня останки обох льотчиків кремували, а наступного дня – офіційно поховали біля Кремлівської стіни на Красній площі в Москві.

31 січня 2018 року помер перший український космонавт 67-річний Леонід Каденюк. Під час пробіжки у парку "Царське село" на столичному Печерську знепритомнів. Медики, які приїхали на виклик, констатували смерть.

Зараз ви читаєте новину «Понівечене тіло Юрія Гагаріна спалили в крематорії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути