четвер, 03 грудня 2020 08:20

Винахідник продемонстрував новий вид освітлення

Винахідник продемонстрував новий вид освітлення
Томас Едісон винайшов лампочку, гвинтовий цоколь, патрон, запобіжник, лічильник, вимикач, електрогенератор. Фото: galinfo.com.ua

Американський винахідник Томас Едісон продемонстрували публіці роботу лампи розжарювання 3 грудня 1879-го. Лампа з вугільною ниткою, поміщеною в вакуумну скляну колбу, могла неперервно горіти протягом 4 год.

Томас Едісон у 20 років вже створював винаходи, за які платили гроші. Винайшов фонограф – перший пристрій звукозапису і відтворення, удосконалив телефон і став всесвітньо знаменитим.

В обмін на право користуватися усіма його винаходами та патентами, спонсори дали винахіднику кредит на більш ніж $300 тис. Побудував власну лабораторію і найняв майстрів. Загорівся ідеєю створити безпечну і довговічну лампочку.

Щоб удосконалити лампу розжарювання Едісон провів більше 6 тис. експериментів з різноманітними матеріалами. Так намагався знайти потрібний для нитки розжарювання. Експериментував з шовком, папером, картоном, горіховою шкаралупою. Волокна японського бамбука найкраще підійшли.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Уперше показали фільм тривалістю 16 секунд

Нарешті у жовтні 1879 року створив лампочку розжарювання з вугільною ниткою, що може безперервно світити 40 год. Щоб зробити пристрій популярним, приділяв увагу зручності та доступності комплектуючих. Винайшов гвинтовий цоколь, патрон, запобіжник, лічильник, вимикач, електрогенератор. Проте потрібне живлення з напругою 110 В. Електромереж в той час не було.

Тоді Едісон сконструював електричні генератори. 1882-го збудував першу в Нью-Йорку розподільну електричну підстанцію. Його завод випустив майже 50 тис. ламп із вугільною ниткою. Лампу називають одним із найбільших винаходів XIX ст.

До кінця життя Едісон мав 1093 патенти в США і ще близько 3 тис. у різних країнах світу. Помер 18 жовтня 1931 року від ускладнень цукрового діабету.

14 квітня 1894 року Томас Едісон уперше показав свій пристрій для перегляду фільмів, який назвав кінетоскопом. Кінопоказ влаштував у Нью-Йорку, і тривав він лише 16 сек. Фільм не проєктувався на екран, а для його перегляду необхідно було дивитись у спеціальний отвір.

Зараз ви читаєте новину «Винахідник продемонстрував новий вид освітлення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути