субота, 18 липня 2020 08:20

Італійський крейсер затонув за 3 хв

Італійський крейсер затонув за 3 хв
"Джузеппе Гарібальді" був найкращим флагманським кораблем 5-го Дивізіону крейсерів. Фото: Digital Library of Slovenia

В Адріатичному морі австро-угорським підводним човном 18 липня 1915-го потоплений італійський крейсер "Джузеппе Гарібальді".

Під час італійсько-турецької війни "Джузеппе Гарібальді" був флагманським кораблем командувача італійського флоту. Крейсер діяв біля берегів Лівії, Єгипту та у Східному Середхемномор'ї. 1912-го "Джузеппе Гарібальді" потопив поблизу Бейруту турецький броненосець "Авні-Іллах" та міноносець "Анкара", обстріляв турецькі берегові укріплення у Дарданеллах. Броненосний крейсер Королівських ВМС Італії вважався одним з кращих.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Торпеда влучила в пасажирський лайнер

5 червня крейсер здійснив обстріл залізниці поблизу хорватскої Рагузи. 17 липня він вирушив для обстрілу залізниці поблизу Цавтату. Помічений австро-угорським підводним човном "U-4". Він негайно атакував італійський корабель.

Крейсер зумів ухилитись від першої торпеди, але друга влучила у правий борт корабля. Котельні та машинні відділення швидко наповнились водою. За 3 хв крейсер затонув. Загинуло 53 члени екіпажу. Ще 525 моряків підібрали есмінці супроводу.

Із Нью-Йорку до Великої Британії 1 травня 1915-го відправився британський пасажирський лайнер "Лузитанія". На борту було 1262 пасажирів і 698 членів екіпажу. Через тиждень корабель біля узбережжя Ірландії торпедувала німецька субмарина.

Зараз ви читаєте новину «Італійський крейсер затонув за 3 хв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути