понеділок, 26 березня 2018 08:20

Винищення євреїв почалося із пропозиції Гітлера бойкотувати їхні підприємства

Винищення євреїв почалося із пропозиції Гітлера бойкотувати їхні підприємства
Засідання фашистів у Райхстазі Фото: Вікіпедія

26 березня 1933 року Адольф Гітлер закликав бойкотувати підприємства євреїв. Це стало початком Голокосту - масового винищення народу фашистами.

Як тільки нацисти прийшли до влади, вони стали закликати всіх громадян Німеччини бойкотувати єврейські організації і підприємства. Почалася тривала кампанія з пропаганди. 1 квітня міністр Йозеф Геббельс виступив з промовою, у якій він пояснив необхідність бойкоту як відплату за "змову проти Німеччини євреїв усього світу" у зарубіжних ЗМІ. Спочатку Адольф Гітлер закликав лише бойкотувати підприємства євреїв. Більш серйозними і всеохоплюючими стали різні параграфи закону про адвокатуру, що вийшов через шість днів, а також рішення про відновлення професійного чиновництва. Велика частина чиновників-євреїв була звільнена у відставку, часто під виглядом виходу на пенсію. Постанови проти євреїв були не настільки різкими, як того хотіли нацисти, бо Гітлеру доводилося рахуватися зі своїми партнерами по консервативному табору.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Позбавити права на вищу освіту й права розмножуватись" - Гітлер про українців

За допомогою зазначених постанов було сильно скорочено кількість адвокатів і нотаріусів з числа євреїв. Незабаром після цього на медичних і юридичних факультетах для євреїв була введена 1,5-відсоткова норма. У наступні місяці багато євреїв, що служили в державних установах чи навчальних закладах, були звільнені, відправлені на пенсію або їм було заборонено займатися своєю професією. Потім якийсь час здавалося, ніби буря вщухла, і в Німеччину повернулося 10 тисяч з 60 000 євреїв, які виїхали з неї після приходу до влади Гітлера. Але то були примарні надії. У вересні 1935 року в рейхстаг потрапили "нюрнберзькі закони", які забороняли шлюби і позашлюбні стосунки між "жидами" та "арійцями", але потім знову настала деяка пауза, пов'язана частково з Олімпійськими іграми 1936 року в Берліні.

В 1937 році політика перейшла від поступового вичавлювання євреїв з економічної діяльності до примусового позбавлення майна державою. У січні рейхсфюрер СС Генріх Гіммлер вперше публічно закликав до очищення Німеччини від євреїв. Найліпший спосіб його досягнення — мобілізація "суспільного обурення" та масові заворушення. Жовтневий номер "бойового листка" СС, Das Schwarze Korps, зосередив увагу на нібито неослабній владі євреїв у торгівлі та промисловості. На думку видання, з цим не можна було миритись: зараз нам геть не потрібні єврейські підприємства. 1938-го у червні до концтабору були відправлені євреї, засуджені до тюремного ув'язнення на термін більше місяця. У листопаді польський єврей Гершель Грюншпан убив у Парижі німецького дипломата, що призвело до відомої "кришталевої ночі". По всій Німеччині відбулися заворушення, під час яких було сплюндровано багато синагог, розграбовані і спалені єврейські магазини, вбито майже сотню євреїв і багато поранено. У самій Німеччині та Австрії, що увійшла в березні до складу рейху, було арештовано 31,5 тисячі євреїв, яких розмістили у чотирьох таборах: Заксенхаузені, Бухенвальді, Дахау і Маутхаузені.

20 березня 1933 року в Дахау почав діяти перший концентраційний табір нацистської Німеччини. Це було місце, де практикували фізичні та психологічні покарання. Табір був створений одразу після підпалення Райхстагу - для ізоляції та знищення політичних противників партії. Знаходився у повному підпорядкуванні СС.

Зараз ви читаєте новину «Винищення євреїв почалося із пропозиції Гітлера бойкотувати їхні підприємства». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути