понеділок, 11 липня 2016 16:55

Історики опублікували засекречені документи КДБ

Історики опублікували засекречені документи КДБ

Історики виклали у вільний доступ документи організації українських націоналістів (ОУН) та української повстанської армії (УПА) з архівів КДБ про польсько-українські відносини 1942-1947 років.

Історики виклали у вільний доступ 380 документів з теми польсько-українських стосунків у 1942-1947 рр. Жорстокість взаємного протистояння, спроби переговорів між підпільними структурами двох народів і навіть співпраця — усе це знайшло відображення в українських джерелах. Повідомляє УНН.

Також зазначається, що окрім 380 документів, у колекції передусім, із розсекречених архівів КДБ. Також великий блок матеріалів взято із архіву Миколи Лебедя, одного з очільників українського визвольного руху. Багато років цей архів вважався втраченим, аж поки 2007 року не був переданий Центру досліджень визвольного руху. Інша його частина зараз зберігається в Гарвардському університеті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Трагедія на Волині ще довго буде лежати тінню на польсько-українських взаєминах" - Якуб Садовський

Тема польсько-українського протистояння часів Другої світової війни та у перші повоєнні роки останнім часом набула гострої актуальності та виразного політичного забарвлення. Натомість історики нагадують: перебіг конфлікту ще не достатньо вивчений науковцями, зокрема, і через те, що доступ до архівів повністю Україна відкрила щойно торік.

Нагадуємо, що 12 липня о 18.30 в Українському кризовому медіа-центрі (вул. Хрещатик 2) відбудеться лекція Володимира В'ятровича "Таблоїдизація історії".

Зараз ви читаєте новину «Історики опублікували засекречені документи КДБ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua
Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути