понеділок, 16 вересня 2019 10:55

Історик пояснив, чому небезпечно відкривати архіви КДБ

Історик пояснив, чому небезпечно відкривати архіви КДБ
Ювай Ной Харарі написав бестселлер "Людина Розумна. Історія людства від минулого до майбутнього". Книга перекладена українською Фото: uaportal.com

Ізраїльський історик Ювал Ной Харарі вважає, що до питання про відкриття архівів КДБ СРСР потрібно підходити з обережністю. Закликає не складати думку про людей на підставі доповідей агентури.

"Я знаю, що в декількох посткомуністичних країнах є файли секретної поліції, і люди хочуть мати доступ до них. Це дуже делікатне питання. Тут є свої небезпеки, тому що таким чином ви даєте величезну владу агентам КДБ 70−80-х формувати ваш погляд на людей сьогодні. Тоді ситуація була дуже складною. Ви відкриваєте файли агента КДБ і виявляєте, що хтось був інформатором. Але багато людей були інформаторами КДБ.

При цьому реальності ви не знаєте. Тому я не думаю, що ми повинні давати агентам КДБ 1980-х владу формувати наше уявлення про людей сьогодні. Ми маємо бути дуже обережні з цим", — наводить слова історика портал НВ.

Харарі додав, що "потрібно оцінювати людей за їхньою поведінкою зараз, а не за тим, що вони робили у 20-річному віці".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У фільмі про Василя Стуса не згадується Віктор Медведчук

Ювал Ной Харарі — ізраїльський історик, викладач Єврейського університету в Єрусалимі. Популяризатор історичної науки. Досліджує військову та універсальну історію. Його книга "Людина розумна. Історія людства від минулого до майбутнього" стала міжнародним бестселером. У ній дає огляд історії людства від доісторичних витоків до наших днів. Перекладена майже 30-ма мовами.

Зараз ви читаєте новину «Історик пояснив, чому небезпечно відкривати архіви КДБ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути