Ексклюзиви
вівторок, 23 лютого 2021 08:21

Дослідник провів ризикований експеремент над дружиною та синами

Дослідник провів ризикований експеремент над дружиною та синами
Джонас Солк шукав ліки від поліомієліту більше 2 років. На основі мертвих вірусів поліомієліту створив вакцину. Фото: jonas-salk.org

В школі Пітсбурга у США дослідник Джонас Солк 23 лютого 1954-го зробив масове щеплення 5 тис. школярам проти поліомієліту. Перед тим проводив експерименти над мавпами, вводив ін'єкцію собі, дружині та 3 синам.

Після Другої світової війни світ стикнувся із спалахом поліомієліту. В половині випадків перебіг хвороби – нескладний. Проте 40% хворих калічив параліч, 10% гинуло від дихальної недостатності. Лікування не існувало.

Син польських емігрантів доктор Джонас Солк шукав ліки від поліомієліту. В лабораторії університеті Пітсбурга провів більше 2 років. Виділив групу живих вірусів поліомієліту, умертвив їх за допомогою формаліну.

На основі мертвих вірусів створив вакцину. Вона стимулює в організмі людини вироблення власних антитіл проти збудника хвороби. Результати приголомшили – людський імунітет виробив антитіла і вони стали захищеними від хвороби.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Підлітка врятували новими ліками

В Департаменті охорони здоров'я США дозволили вакцинацію майже неперевіреними препаратом школярів і добровольців. Школярам Пітсбургської гімназії у день вакцинації показали фільм, де Солк робив щеплення свої родині. Через рік на телебаченні фахівці фонду оголосили результати: вакцина нешкідлива. Вона надійно захищала від страшної хвороби.

Новина ця настільки вразила американців, що робочий день передчасно закінчився. 5 фармацевтичних компаній одночасно почали виробництво мільйонів доз. Американський уряд оголосив, що до середини літа хоче вакцинувати 57 млн чоловік.

Вакцину передали у Європу і Радянський Союз. Захворювання людей на поліомієліт скоротилось на 99%.

Вчений отримав президентську медаль Свободи, 4 почесні наукові ступені. До кінця життя шукав ліки від СНІДу і вакцину від раку.

У Лондоні лікарі-біологи Говард Флорі і Ернст Чейн 12 лютого 1941-го у вперше використали пеніцилін для лікування людини. Досліджували дію антибіотику із цвілевих грибів більше десяти років.

Зараз ви читаєте новину «Дослідник провів ризикований експеремент над дружиною та синами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути