Ексклюзиви
середа, 19 серпня 2020 08:21

Іноземні клички космонавтів змінили на російські

Іноземні клички космонавтів змінили на російські
Білка і Стрілка облетіли навколо Землі 17 разів за 25 годин. Фото: www.farmlab.org

З космодрому Байконур 19 серпня 1960 року відправили на орбіту космічний корабель "Супутник-5" з двома першими собаками-космонавтами на борту. Білка та Стрілка повернулися неушкодженими.

Посилати в космос людину боялися без уявлення про вплив факторів, які виникають у невагомості. До цього часу не було жодного космічного апарата, який повернувся би назад на Землю. Корабель розробили на початку 1960 року. Білка та Стрілка були дублерами собак Чайки і Лисички, які загинули в катастрофі такого ж корабля під час невдалого старту. На 19-й секунді польоту у ракети-носія зруйнувався бічний блок, вона вибухнула. У пресі звістка про загибель псів не з'явилася.

Підготовку пройшли 14 собак - вони краще підходили. Обох безпородних собачок вибрали із 12 самок (щоб зручніше ходити в туалет). Білку взяли, бо виявилася лідером, який найкраще виконував усі команди, а Стрілка була хоч і задумливою, зате дружньою. Їх звали Альбіна і Маркіза, але перед польотом їхні іноземні клички змінили на російські.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Оголосили день національної жалоби за собакою

Білка і Стрілка облетіли навколо Землі 17 разів за 25 годин. Подолали відстань 700 тис. км. Під час старту дихання і пульс у тварин підвищилися, а потім заспокоїлися. Двічі на добу вони поїли і попили в умовах експерименту в невагомості.

20 серпня 1960 року спусковий апарат із цілими і неушкодженими собаками успішно приземлився. Після польоту Білка і Стрілка стали популярними в усьому світі. Їх возили на показ в дитячі садки, школи та дитячі будинки. Через кілька місяців після польоту Стрілка народила шість здорових цуциків.

У Токіо 21 квітня 1934-го встановили пам'ятник собаці Хатіко. Він став символом вірності і відданості. На відкритті був присутнім і сам пес. Тварина померла наступного року, й у країні оголосили день національної жалоби.

Зараз ви читаєте новину «Іноземні клички космонавтів змінили на російські». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути