четвер, 29 листопада 2018 14:05

Індіанці назвали Пронизуючим Вогнем: неймовірна історія українського льотчика Івана Даценка
5

Іван Даценко - радянський, український льотчик. Став вождем індіанців у Канаді
Фото: na-skryzhalyah
Іван Даценко - радянський, український льотчик. Став вождем індіанців у Канаді
Іван Даценко - радянський, український льотчик. Став вождем індіанців у Канаді
Іван Даценко - радянський, український льотчик. Став вождем індіанців у Канаді
Іван Даценко - радянський, український льотчик. Став вождем індіанців у Канаді

"Випили, закусили і вождь запитав: "А українські пісні ви знаєте?". І сам красивим баритоном затягнув "Розпрягайте, хлопці, коней та лягайте спочивать". Дружина, діти та члени делегації підспівували. Хтось запитав: "Хто ж ви такий?". Вождь відповів: "Я Іван Іванович Даценко з-під Полтави". Індіанці дали своєму вождеві ім'я Джон Макнобер - Пронизуючий Вогонь", - так радянська делегація згадувала зустріч із українським льотчиком Іваном Даценком 1967-го.

Іван Даценко - український льотчик, народився 29 листопада 1918-го. Був бомбардувальником дальньої дії під час Другої світової. В офіційних джерелах повідомлялося, що Даценко помер. Виявилося, що у повітряному бою під Львовом він потрапив до німецького полону. 1945-го утік та потрапив до американської зони окупації Німеччини. Якимось чином утік у Канади.

В одному з індіанських племен ірокезів йому сподобалась дівчина. Одружитися дозволили за умовою, що Даценко стане членом племені, а після його смерті - вождем.

У резервації з ним бачився радянський артист Махмуд Есамбаєв. Вождь частував його горілкою та галушками.
Разом із іншими гостями Махмуд зайшов до одного з найбільших вігвамів. З'явився вождь племені: високий, міцний, статний, іще моложавий індіанець, укритий татуюванням і розмальований бойовими фарбами. Брови й волосся чорні. Голову прикрашало різнокольорове пір'я. Есамбаєв звернувся до перекладача: "Скажіть вождю, що він дуже красивий". На що вождь українською мовою відповів: "Здоровенькі були, прошу до мене в гості".

Далі вождь розмовляв із делегацією російською мовою, з перекладачем - англійською, а зі своїми одноплеменцями - їхньою мовою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Повторив, бо не повірили - вперше облетіли Південний полюс

Після повернення із Канади Есамбаєв дав невелике інтерв'ю журналу "Советский экран", де розповів, що, перебуваючи в Канаді 1967-го у складі радянської делегації, зустрічався з вождем племені ірокезів, який родом із України, але прізвища не назвав.
За кілька років кореспондент газети "Труд" зустрівся з Махмудом Есамбаєвим і більш докладно розпитав про випадок у Канаді. Артист назвав його ім'я, прізвище і сказав, звідки той родом. Виявилося, з Диканьки, що під Полтавою.

2001-го програма "Жди меня" взялася за пошуки слідів Івана Даценка в Канаді. Знайшли 20 людей, які знали Даценка за службою, і тих, хто бачив його в Канаді.

У січні 2012-го вийшов на екрани український художній фільм режисера Михайла Іллєнка "ТойХтоПройшовКрізьВогонь", в якому описано долю Івана Додоки, хлопця з Полтавщини, прообразом якого став Іван Даценко. Український блокбастер отримав Гран-Прі ІІІ Київського Міжнародного кінофестивалю "За найкращий повнометражний художній фільм".

Іван Даценко народився 29 листопада 1918-го у селі Чернечий Яр Диканського району на Полтавщині. Навчався в місцевій середній школі. 1937-го закінчив Писаревщанський зооветеринарний технікум. Томго ж року був призваний на службу в Червону Армію. 1940-го закінчив Оренбурзьке авіаційне училище. У роки Другої світової війни служив у бомбардувальній авіації дальньої дії. У книзі "За відвагу і мужність", виданій 1973-го, йдеться, що Іван Даценко загинув під час виконання бойового завдання.

Зараз ви читаєте новину «Індіанці назвали Пронизуючим Вогнем: неймовірна історія українського льотчика Івана Даценка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути