середа, 20 травня 2020 11:51

Іде боротьба з імперськими міфами - виготовили медаль до річниці заснування Одеси

Іде боротьба з імперськими міфами - виготовили медаль до річниці заснування Одеси
Презентували медаль до 600-річчя першої згадки про Одесу. Фото: dumskaya.net

В Одесі представили пам'ятну медаль, присвячену 600-річчю з дня першої згадки про поселення-порт Коцюбіїв. Автором проєкту став скульптор Олександр Коваль.

Медаль має 14 см у діаметрі. На лицьовому боці зображено польського короля Владислава II Ягайла, число "600" і герб польсько-литовських козацьких родів у вигляді літери W. Під гербом - дати 1415-2015. На реверсі - вітрильне торгове судно XV ст., Гаджибейську фортецю і написи "Кочубіїв" і "Одеса", повідомляє "Думская".

Дату 1415 обрано невипадково. Адже саме цього року польський хроніст Ян Длугош уперше згадує про порт, що розташовувався на теренах сучасної Одеси. Він пише, що король Ягайло вів переговори у прикордонному Снятині про гуманітарну допомогу для жителів Константинополя, обложеного турками-османами. Саме з Коцюбієва володар Польщі відправив туди кораблі з зерном.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Учений встановив справжню дату заснування українського міста

"Я почав працювати над проєктом 2014 року й дуже надихнувся самою ідеєю, адже, як виявилося, нашому місту не 200 років, а 600. Мені захотілося розповісти про це одеситам, зробивши таку медаль. Я вивчив усі картини з королем Ягайлом і видав свій варіант - він вийшов у мене в зрілому віці. Також кілька разів змінювався фрагмент із судном - спочатку там був вітильник пізнішого періоду, але історики вчасно вказали на помилку", - розповів скульптор.

Усі 6 виготовлених медалей подарують у музеї міст, історично пов'язаних зі згадкою про Коцюбіїв 1415 року - це Вільнюс, Краків, Стамбул, Київ, Снятин і Одеса.

Директор Південного філіалу Українського інституту національної пам'яті Сергій Гуцалюк зазначив, що давно варто розвінчати імперські міфи про те, що Одеса - російське місто.

Раніше в Українському інституті національної пам'яті розповіли про давній козацький цвинтар, що міститься біля Гаджибейської дороги Одеси, на схилі Шкодової гори. Найдавнішу зі збережених могил датовано 1791-м - з'явилася за 3 роки до офіційної дати заснування сучасної Одеси. До XVI ст. поселення з гаванню та фортецею мало назву Коцюбіїв, пізніше - Гаджибей.

Зараз ви читаєте новину «Іде боротьба з імперськими міфами - виготовили медаль до річниці заснування Одеси». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути