середа, 11 березня 2020 08:21

Хвороба забрала життя 5 відсотків населення Землі

Хвороба забрала життя 5 відсотків населення Землі
Епідемія грипу 1918 року: госпіталізовані медсестри-добровольці з Червоного Хреста хворіють на грип. Фото: Getty Images

У Форті-Райлі американського штату Канзас 11 березня 1918-го зафіксовано перший смертельний випадок від невідомої хвороби. Кількість хворих з аналогічними симптомами сягнула близько сотні осіб. У США розпочалася пандемія іспанського грипу.

Солдати Форту-Райлі скаржилися на нестерпний сморід від табунів худоби. Щовечора вітер розносив військовим табором дим від тонн спаленого гною. До лазарету звернувся кухар зі скаргою на "неприємний холод". До вечора злягли понад 100 осіб. Протягом наступних двох місяців грип поширився в усіх штатах, переважно у військових частинах і в'язницях.

Через два тижні такі симптоми захворювання з'явились у жителів Нью-Йорка та Франції, у травні — в Іспанії. Протягом літа 1918-го ця недуга вразила німецькі й російські війська, восени сягнула Північної Африки та Індії, а до кінця року — Китаю, Японії, Філіппін і Нової Зеландії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пандемія чуми почалась у США

"Іспанкою" хворобу почали називати учасники світової війни. У травні 1918 року в Іспанії було заражено 8 млн людей, або 38% населення країни. Особливістю іспанського грипу було те, що він в основному вбивав молодих людей віком від 20 до 40 років. Пандемічного характеру хвороба набула 1919-го, коли поширилися його сильніші модифіковані штами.

Пандемія "іспанки" забрала життя 5 відсотків населення Землі. Найбільше людей померло в Індії, Китаї та Росії. Навесні 1919-го "іспанка" пішла на спад. За час епідемії на неї перехворіли 550 млн людей — майже кожен третій житель Землі.

Зі смерті китайського іммігранта у Сан-Франциско у США 6 березня 1900-го розпочалась епідемія бубонної чуми. Тривала 4 роки.

Зараз ви читаєте новину «Хвороба забрала життя 5 відсотків населення Землі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути