четвер, 14 лютого 2013 20:30

"Хустка підказувала жінкам чи живий чоловік на війні" - відкрилася унікальна виставка
13

Фото: Фото: Ольга Скороход
Свою колекцію Людмила Іванівна поповнювала не лише сама - багато хусток їй передали люди з інших регіонів. Так, зокрема сталося з найдавнішим експонатом колекції - хусткою 1936 року. Її передала Світлана Винограденко, хустка походить з Харківщини, належала родині Романових

Виставка "Хустка як оберіг української родини" відкрилася у київському центрі "Родинний дім". Представлені хустки з колекції відомої журналістки Людмили Грабовенко. Всього у її колекції знаходиться понад 200 українських хусток з різних регіонів. Однак на виставці також є експонати, принесені родичами, друзями та знайомими пані Грабовенко.

Вона згадує що підштовхнула її до збору колекції хусток історія її бабусі.

"Дідусь перед тим як іти на війну подарував моїй бабусі Марії хустку, - розповіла вона. - Та хустка для неї була найдорожча, тому що це був останній подарунок, який їй зробив чоловік - з війни дідусь не повернувся. Бабуся сама піднімала четверо дітей, дуже толкова жінка була. Мій батько був найстаршим, потім також пішов на фронт. Та хустка була маленька, рябенька у дрібну клітинку, з китицями. Я пам'ятаю, що бабуся постійно була в цій хустці. Вона її фактично не знімала. Ніяк не могла я зрозуміти чого ж це бабуня в одній і тій самій хустці ходить, а потім мені розповіли що таке для родини і для жінки хустка. Це її оберіг і сокровенне. Бабуся попросила, щоб ту хустку поклали у труну, коли помре. Так і зробили - вона забрала її з собою".

Свою колекцію Людмила Іванівна поповнювала не лише сама - багато хусток їй передали люди з інших регіонів. Так, зокрема сталося з найдавнішим експонатом колекції - хусткою 1936 року. Її передала Світлана Винограденко, хустка походить з Харківщини, належала родині Романових.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Американська художниця вишиває картини, схожі на мальовані фарбами

"Мабуть, вони почули історію моєї бабусі. Розповіли свою родинну історію - прадідусь пішов на війну і офіційно "пропав безвісти". Коли прабабуся брала цю хустку, то завжди говорила: "Чоловік живий, я відчуваю тепло. Не вірю, що він помер". І він повернувся таки живим. Ця хустка найпростіша - із сатину, але була в родині оберегом", - говорить Людмила Грабовенко.

Власниця колекції показала дві свої улюблені хустки в колекції, вони належали її мамі та бабусі. Кожна хустка має свою історію. Є тут також хустка, освячена в жіночому монастирі "на добро", а також хусточка, в якій діти носили родичам калачі на Різдво.

Директор "Родинного дому" Галина Козлова зазначила, що виставка хусток у них проходить вперше, хоча подібні заходи проводять часто.

"Мене вражає як регіонально відрізняються малюнок і колір на хустках. Квіти і підбір кольорів на Західній Україні інший, ніж скажімо в Центрі. Побачивши хустку і доторкнувшись до неї, можна приблизно сказати скільки їй років і з якого регіону. Старі хустки з натуральних тканин, а новіші - часом цілком синтетичні. Помітила, що на деяких хустках немає квітів у центрі, мені цікаво з якого вони регіону", - поділилася враженнями голова Федерації жінок за мир в усьому світі Тетяна Коцеба.

Виставка триватиме до кінця лютого за адресою вул. Салютна, 11 а. Вхід вільний.

Зараз ви читаєте новину «"Хустка підказувала жінкам чи живий чоловік на війні" - відкрилася унікальна виставка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути