Ексклюзиви
пʼятниця, 29 липня 2016 18:20

Хто створював портрети Львова минулого століття
5

Рудольф Губер, чоловік Зофії Штемеської.
Фото: http://photo-lviv.in.ua/
Фото Адама Ленкевича, 1930 р.
Портретне фото з ательє Ю. Едера
Реклама ательє Юзефа Едера у Львові
Реклама фотоательє Е. Штемеського

Пропонуємо ознайомитися з ключовими львівськими фотографами кінця 19-го-початку 20-го століття. Про це пише "Фотографії Старого Львова".

Юзеф Едер

Юзефа Едера (1831-1903) по праву вважають батьком львівської фотографії, а його фотознімки відомі у Львові та далеко за його межами. Хоч Ю. Едер є вчителем усіх наступних поколінь фотографів, але, на жаль, відомостей про нього самого залишилося досить мало. Немає портрета цього відомого фотохудожника, який, у свій час, керував фотоательє у самому центрі Львова, а також мав філії в інших містах.

Спеціалізувався Юзеф Едер на пейзажній та панорамній зйомці Львова, його околиць, храмів, будівель, а також на портретній фотографії. Саме його фото вважаються найстарішими знімками нашого міста.

Едвард Тшемеський та сім'я Губерів

Ім'я Едварда Тшемського (1843-1905), як і його вчителя Юзефа Едера, вважали візитною карточкою Львова.

Сам фотомитець керував фотоательє у Львові з 1868 року. Був призером фотовиставок у Лондоні, Відні та Львові. Фотографував вулиці міста, які, з часом, були використані для перших ілюстрованих поштівок, проте його вважають автором найкращих портретів. З 1887 року працював разом із донькою Зофією, яка продовжила батькове ремесло.

Зофію та її чоловіка Рудольфа Губера визнали одним із найкращих подружжь фотомайстрів Львова за всю історію міста.

Марек Мюнц

Марек Мюнц (1872-1937) – фотограф документальної фотографії міжвоєнного періоду. Навчався фотографії в Юзефа Едера, після чого, ставши самостійним фотографом, відкрив приватне рекламно-фотографічне агенство. Співпрацював із великою кількістю періодичних видань, а також, був першим львівським оператором, який знімав документальні сюжети для хронік. Одним із найбільш відомих був сюжет про "Відкриття пам'ятника Адаму Міцкевичу у Львові".

Адам Ленкевич

Адам Ленкевич був головою Львівського фотографічного товариства, до якого входили, в той час, безліч видатних фотомитців. Крім фотографії, захоплювався автомобілями, туризмом та подорожами, завдяки чому публікації про Львів, гірський туризм та гуцулів, були наповненні саме його фотознімками.

Францішек Рихновський

Францішек Рихновський (1850-1929) поправу вважається одним із найкращих фотоаматорів кін. ХІХ – поч. ХХ ст.

Хоч за спеціальністю Ф. Рихновський і був інженер-механіком та винахідником, проте фотографія захоплювала його з самого дитинства. У творчості фотографа є безліч фото, які демонструють період найбільшого піднесення та розквіту Львова, чим самим і викликають захоплення. Крім того, головними, дійовими особами фотографій є не лише будівлі та архітектура міста, а й люди, які є ключовим акцентом фотографій автора.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Голландський детектив знайшов викрадені полотна Тамари Лемпіцької та Сальвадора Далі

Зараз ви читаєте новину «Хто створював портрети Львова минулого століття». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua
Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути