середа, 28 лютого 2018 04:20

Христофор Колумб залякав індіанців місячним затемненням

Христофор Колумб залякав індіанців місячним затемненням
Місячне затемнення. Фото: Вікіпедія

29 лютого 1504 року мореплавець Христофор Колумб (1502-1504) використав місячне затемнення для залякування ямайських індіанців під час четвертої експедиції.

У травні 1502 року Колумб організував четверту експедицію, яка складалась з чотирьох кораблів з 150 членами екіпажу. Допливли до острова Ямайка. Команда прожила там один рік. Аборигени спочатку приносили їм їжу та воду, але згодом перестали. Людям загрожувала голодна смерть. Колумб вирішив залякати індіанців, використовуючи знання астрономії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайдено лист Христофора Колумба, який викрали 23 роки тому

Звернувшись до астрономічних таблиць німецького астронома Региомонтана, він виявив, що в ніч на 1 березня 1504 року відбудеться повне місячне затемнення, яке на території Америки буде спостерігатися 29 лютого. Колумб повідомив вождям індіанців, що його боги обурені поведінкою і незабаром продемонструють це. Коли місяць почервонів, індіанці в жаху стали просити вибачення.

"Коли затемнення почалося, ураженим індіанцям повідомили, що Колумб молиться про їх спасіння, яке буде даровано, якщо вони відновлять поставки продовольства. Ямайці на всепогоджувалися", - пише Гонсало Фернандес де Ов'єдо-і-Вальдес про четверту експедиції Колумба. Колумб, віддалившись в свою каюту і дочекався кінця затемнення, що тривало 45 хвилин. Лише тоді Колумб вийшов і повідомив, що вони прощені, і поставки провізії стали ще щедрішими.

Італійці у 2016 році знайшли вкрадений лист Христофора Колумба, в якому відомий мандрівник повідомляє про відкриття Північної та Південної Америки. До нашого часу зберіглася лише одна копія цього листа, яка знаходилася в бібліотеці Riccardiana у Флоренції. Однак 23 роки тому її було викрадено й замінено підробкою. Неймовірно, але підміну помітили тільки в 2012 році.

Зараз ви читаєте новину «Христофор Колумб залякав індіанців місячним затемненням». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути