Ексклюзиви
середа, 24 жовтня 2012 11:00

Християнство вбачало в орхідеях поганську символіку

Автор: Фото: news.sciencemag.org
  На вівтарі, зведеному Августом у 9 р. н. е., є одне з перших задокументованих зображень орхідей у римському мистецтві
На вівтарі, зведеному Августом у 9 р. н. е., є одне з перших задокументованих зображень орхідей у римському мистецтві

Вивчення древніх італійських артефактів відсунуло появу в західному мистецтві зображень орхідей з Ренесансу до часів Стародавнього Риму. За словами дослідників, популярність орхідей з приходом християнства навіть ослабла. Можливо, це сталося через асоціації з сексуальністю, які вони викликали.

Відкриття про популярність орхідей в настільки глибокій старовині зробила ботанік Джуліа Канева з Римського університету (Італія). Разом з кількома аспірантами вона займалася складанням бази даних італійських артефактів з рослинними мотивами: картин, текстилю та різьби по каменю. Потім вчені спробували визначити, які рослини копіювали художники.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Херсонесі 2300 років тому діяв театр на 3 тисячі осіб

Вони з'ясували, що зображення італійської орхідеї (близько ста видів) з'явилися набагато раніше, ніж очікувалося. Раніше мистецтвознавці робили відлік з 15 століття, а група Каневі знайшла їх у різьбленні по каменю, датованого 46 роком до нашої ери, коли за наказом Юлія Цезаря в Римі був зведений Храм Венери-Прародительки. Принаймні три орхідеї були також помічені серед десятків інших рослин на Вівтарі Миру, встановленому імператором Августом в 9 році до нашої ери. Ймовірно, художники хотіли підкреслити тему відродження і процвітання суспільства після тривалої громадянської війни.

У 3-4 століттях, коли став відчуватний вплив християнства на мистецтво, орхідеї починають зникати. Канева вважає, що в них угледіли поганську символіку.

Лише в епоху Відродження ці квіти знову набули популярності як символ краси і витонченості, пише ScienceNOW.

Химерні форми і яскраві квіти принесли орхідеям величезну популярність серед квітникарів. У багатьох культурах орхідеї мають символічне значення через зовнішню схожість з чоловічими і жіночими статевими органами. Дослідження вчених опубліковане в журналі Journal of Cultural Heritage.

Зараз ви читаєте новину «Християнство вбачало в орхідеях поганську символіку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути