Ексклюзиви
вівторок, 22 січня 2019 08:20

Храм допомогли звести слони

Храм допомогли звести слони
Храмовий комплекс Ангкор-Ват. Фото: wikipedia.org

Французький мандрівник Анрі Муо виявив у джунглях Камбоджи 22 січня 1861 року храмовий комплекс Ангкор-Ват. Його збудували у XII столітті за часів короля Сурьявармана II. Ангкор-Ват дослівно перекладається як Місто-Храм.

Ангкор-Ват є найбільшою культовою спорудою та однією з найважливіших археологічних пам'яток світу. Це колосальна споруда присвячена богу Вішну, якого шанують у Камбоджі. Ангкор-Ват будувався зверху вниз. Спочатку насипали гору землі з виритого навколо території храму величезного рову. Потім за допомогою слонів піднімали на вершину кам'яні блоки, а землю зривали.

В 1858 році Анрі Муо провів чотири подорожі вглиб Сіаму, Камбоджі й Лаосу. У січні 1860-го він досяг храмового комплексу Ангкор-Ват. Описав цей візит, залишивши найдокладніші записи про тритижневе перебування й замальовки. Вони потім увійшли до його посмертно виданої книги. Помер Анрі Муо наступного року від малярії, у своїй четвертій експедиції до Лаосу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Останнього імператора інків стратив іспанець

Реставраційні роботив храмі проводилися з 1986 по 1992 рік Археологічним управлінням Індії. З 1990-х збільшився потік туристів. Храм став частиною комплексу Світової спадщини, який частково надав фінансування й заохотив уряд Камбоджі до захисту пам'ятки. 1992-го разом з іншими спорудами міста Ангкор був узятий під егіду ЮНЕСКО. Сьогодні є однією з головних туристичних визначних пам'яток Камбоджі.

Іспанський конкістадор Франсиско Пісарро 18 січня 1535 року заснував місто Ліма у Перу. Першими жителями Перу були кочові мисливці-збирачі, що мешкали в печерах прибережних районів.

Зараз ви читаєте новину «Храм допомогли звести слони». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути