Ексклюзиви
пʼятниця, 25 січня 2019 08:21

Хмельницький взяв булаву, щоб розпочати війну проти поляків

Хмельницький взяв булаву, щоб розпочати війну проти поляків
Богдана Хмельницького обрали гетьманом. Фото: buknews.com.уа

Богдана Хмельницького обрали гетьманом Війська Запорозького 25 січня 1648-го. Цього ж року розпочалася національно-визвольна війна українського народу.

Хмельницького вважають одним з найбільш видатних керівників за всю історію української держави. Гетьман став уособленням вольового та мужнього глави держави, який міг знайти компроміс між різними верствами населення. Роки перебування Богдана Хмельницького при владі історики характеризують періодом розквіту української держави. Гетьман поставив за мету звільнити свій народ від гніту, організовуючи повстання проти польської шляхти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Богдан Хмельницький під Корсунем розбив поляків за 4 години

Він народився 1595-го в сім'ї чигиринського сотника.В юнацькі роки вчився у львівському єзуїтському колегіумі. Молодим подався до лав козацького війська. Богдан Хмельницький був одружений тричі, мав двох синів і чотирьох доньок. В 1647 році Хмельницький почав підготовку народного повстання проти польського панування в Україні.

Маючи на руках грамоту Владислава IV про збільшення числа реєстрових козаків і право на здійснення військових набігів Хмельницький залучив на свій бік низове козацтво, захопив Микитинську Січ - поблизу сучасного міста Нікополя. Там і був обраний гетьманом.

26 травня 1648 року 18 000 тисяч польського війська розбив Богдан Хмельницький під Корсунем. Поляки кількісно переважали - козаків та їхніх союзників татар було 15 тис., але опинилися в невигідній позиції. Військо Потоцького заховалося в яр, аби вберегтися від куль і стріл. Але там потрапило в пастку між болотом і кручею так, що не могло навіть розгорнути бойового строю.

Зараз ви читаєте новину «Хмельницький взяв булаву, щоб розпочати війну проти поляків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути