неділя, 15 лютого 2015 20:31

"Громниця - скидай рукавиці, близько весна" - як наші предки святкували Стрітення Господнє

"Громниця - скидай рукавиці, близько весна" - як наші предки святкували Стрітення Господнє
Дуччо. Стрітення. Фрагмент. 1308-1311 р. Фото: Wikipedia

15 лютого православні й греко-католики відзначають одне з дванадцяти церковних свят - Стрітення Господнє. За біблійними переказами, на сороковий день від народження Ісуса Діва Марія та Йосип прийшли з богонемовлям до Єрусалимського храму принести жертву очищення — пару голубів. На сходах їх зустріли пророчиця Ганна й праведний Симеон, якому від Святого Духа було сповіщено: не отримає він вічного покою, поки не побачить Христа Господнього. Старець взяв Ісуса на руки, благословив його і сповістив Богородиці про майбутню жертву її сина для спасіння всіх людей. Вважається, що таким чином відбулася символічна зустріч Старого й Нового Заповіту.

За народними віруваннями, цього дня "стрічається" зима з літом, тепло з холодом, а кожух зі свитою.

"У нас це свято називають Громниці, - розповідає 51-річна Ніна Клямарова з села Проходи Любешівського району Волинської області. - Йдуть зранку до церкви й після літургії беруть додому посвячені свічки й воду. Свічку треба запалити в церкві й принести додому так, щоб вона не згасла дорогою. Вона називається громничка - захищає хату, людей і худобу від грому, блискавки й пожежі. Старші люди й сьогодні купують у пасічників віск і самі роблять із нього громничні свічки."

Стрітенською свічкою обкурювали хворих і немічних, породіль під час важких пологів, дітей від переляку, корову з телятком від поганого ока. Якщо боліли зуби, радили її кусати й гризти.

"Громниця - скидай рукавиці, близько весна", — говорили про Стрітення. День 15 лютого показує погоду на всю весну.

"Є така прикмета — як на Громниці нап'ється півень водиці - то й конець зимиці, - каже Ніна Клямарова. - Якщо цього дня відлига, калюжі й капіжник - то літо перемогло зиму, а як холодно - то зима перемагає і ще будуть морози."

Детальніше про свято Стрітення Господнє читайте "Як зчиниться в хаті яка сварка, бігом запалювали стрітенську свічку".

Зараз ви читаєте новину «"Громниця - скидай рукавиці, близько весна" - як наші предки святкували Стрітення Господнє». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути