пʼятниця, 13 серпня 2021 16:46

Горщик із давніми монетами знайшли замурованим у стіні

Під час розкопок у містечку Мюрвель-ле-Монпельє в регіоні Окситанія на півдні Франції археологи знайшли горщик із монетами Римської республіки.

На скарб натрапили під час розкопок великої будівлі I ст. до н. е. Колись власник помістив горщик із 20 динаріями в спеціальну нішу й обережно замурував її, щоб не залишилося жодних слідів, інформує Inrap.

Учені зазначили, що важко судити про те, хто й коли заховав цей скарб. Зрозуміло лише, що власник за ним так і не повернувся.

Автор: inrap.fr
  Власник монет заховав їх у стіні понад 2 тис. років тому
Власник монет заховав їх у стіні понад 2 тис. років тому

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли монети імператора, якого насильно постригли в монахи

Учені також розповіли, що на тому місці з II ст. до н. е. існувало місто Оппідум. Його заснували самнагени - представники одного з галльських племен, згадані в праці "Природнича історія" Плінія Старшого. Упродовж II ст. н. е. місто поглинув більший сусід - римська колонія Немаус - тепер місто Нім. Остаточного занепаду Оппідум зазнав у III ст. З того часу його більше не намагалися розбудовувати. Сучасне ж місто Мюрвель-ле-Монпельє виникло в XI ст.

Нещодавно археологи виявили 409 давніх монет під час розкопок у містечку Млейха емірату Шарджа Об'єднаних Арабських Еміратів.

Спочатку розкопали глиняний горщик завважки 9 кг. Одразу запідозрили, що всередині зберігаються рідкісні артефакти, але не хотіли передчасно пошкодити їх. Знахідку передали до лабораторії, де її обережно відчинили. Тоді ж із посудини посипалося безліч монет.

Зараз ви читаєте новину «Горщик із давніми монетами знайшли замурованим у стіні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути