пʼятниця, 08 грудня 2017 11:26

Горбачов і Рейган домовилися про знищення ракет

Горбачов і Рейган домовилися про знищення ракет
Домовилися знищити ракети середньої та малої дальності. Фото: "Ридус"

8 грудня 1987 генеральний секретар ЦК КПРС Михайло Горбачов та президент США Рональд Рейган підписали у Вашингтоні "Договір про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності".

За договором мало бути знищено 2611 ракет. Учасники домовились не виробляти, не випробовувати та не розгортати балістичні та крилаті ракети наземного базування середньої (від 1000 до 5500 км) і малої (від 500 до 1000 км) дальності.

Договір набув чинності 1 червня 1988 року. На знищення ракет давалося 3 роки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За п'ять років з території України вивезли всю ядерну зброю до Росії

"Підписаний у Вашингтоні договір - важливий рубіж в міжнародному розвитку. Значення і наслідки його далеко виходять за рамки самого предмета домовленостей. Досягнуте - тільки початок. Це ще тільки старт ядерного роззброєння, хоча, як відомо, навіть найбільша подорож починається з першого кроку. Рух від цього старту зажадає подальшої напруженої роботи думки і чесних зусиль, відходу від деяких уявлень про безпеку, які здаються сьогодні безперечними, від усього того, що живить гонку озброєнь", - сказав Горбачов у телезверненні до громадян СРСР.

5 грудня 1994 року президенти України, США, Великої Британії і Росії підписали в Будапешті Меморандум про гарантії безпеки у зв'язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї.

Зараз ви читаєте новину «Горбачов і Рейган домовилися про знищення ракет». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути