Ексклюзиви
понеділок, 26 жовтня 2015 15:48

"Гітлерівський папа" Пій ХІІ рятував євреїв - історики

Автор: christusimperat.org
  Пій ХІІ
Пій ХІІ

У нью-йоркському видавництві "Basic Books" вийшло нове дослідження про діяльність папи римського Пія XII в роки Другої світової війни. Марк Ріблінг, фахівець з історії розвідки, доводить, що немає найменших підстав називати понтифіка, який правив із 1939 по 1958 рік, "гітлерівським папою".

Папа Пачеллі не лише не схвалював політики Гітлера, а й активно (хоча й таємно) підтримував антифашистську опозицію в Німеччині. Про все це пише Ріблінг у своїй книзі з назвою "Церква шпигунів: Таємна війна Папи проти Гітлера", повідомляє сайт "Breitbart".

Ґрунтуючись на великій кількості ретельно відібраних документів, історик показує, що папа Пій мав контакти з учасниками кількох змов, спрямованих на повалення фюрера й укладення миру з країнами Заходу.

У Берліні, пише Ріблінг, були дуже стривожені обранням кардинала Еудженіо Пачеллі на папський престол у березні 1939 року, знаючи, що будучи держсекретарем Ватикану, він неодноразово виступав з антинацистськими заявами.

Нацистське керівництво доручило дати оцінку діяльності Католицької Церкви священику-ренегату Альберту Хартлі, який відійшов від християнської віри, вступив до нацистської партію і став співробітником РСХА (служби імперської безпеки), де дослужився до чину штурмбанфюрера СС. У своєму меморандумі Хартль вказав, що Католицька Церква є серйозною небезпекою для Третього рейху. "Католицька Церква заявляє про своє право понижувати глав держав, - писав Хартль. - І кілька разів їй це вдавалося".

У 1938 році низка високопоставлених німецьких офіцерів стали замислюватися про повалення Гітлера, передбачаючи, що фюрер готується почати фатальну для Німеччини війну. Серед змовників були генерал Людвіг Бек, глава військової розвідки адмірал Вільгельм Канаріс і його заступник полковник Ханс Остер.

Після вторгнення нацистської Німеччини до Польщі у вересні 1939 року змовники стали шукати контактів із супротивниками - в першу чергу з англійцями - сподіваючись отримати їхню підтримку при поваленні Гітлера. В якості посередника вони звернулися до Пія XII, який користувався великою повагою британців.

Через довірених осіб вони запитали Папу, чи може він зв'язатися з англійським урядом і заручитися у нього гарантіями підтримки німецького Опору в разі повалення Гітлера. Пій XII відповів ствердно, заявивши: "Німецька опозиція має бути почута".

Після цього відбулася ціла низка замахів на фюрера, але жоден з яких, як відомо, не закінчився його загибеллю. У той же час відомо, що моральна, і не тільки моральна, підтримка з боку Пія XII і його найближчих помічників дуже багато значила для німецьких офіцерів-антифашистів.

Раніше на захист Пія XII виступали й інші автори. Так, єврейський історик рабин Давид Далін опублікував в 2005 році книгу "Міф про "гітлерівського Папу": Пій XII і його таємна війна проти нацистської Німеччини", в якій показав, що в роки Другої світової війни Пачеллі невпинно трудився задля порятунку євреїв.

Інший історик, англійський протестант Гордон Томас, зміг знайти в архівах Ватикану велику кількість документів, які доводять, що Пій XII рятував від знищення євреїв і був переконаним противником нацизму.

Зараз ви читаєте новину «"Гітлерівський папа" Пій ХІІ рятував євреїв - історики». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути