середа, 17 червня 2020 10:56

Гетьмана вбили на переговорах

Гетьмана вбили на переговорах
Гетьман Іван Брюховецький був відвертим популістом та вів промосковську політику, однак у найважчий період залишився на боці України Ілюстрація: armyinform.com.ua

Козаки убили гетьмана Лівобережної України Івана Брюховецького на Сербиному полі поблизу полтавської Диканьки 17 червня 1668 року. Подія спричинила подальший катастрофічний розкол України.

Гетьман, обраний за популістські гасла на знаменитій Чорній Раді, був відомий як провідник відверто промосковської політики. Він першим серед усіх українських лідерів добровільно відвідав Москву та схилився перед царем. Підписав угоди, які дозволили московським військам розміщуватися гарнізонами у багатьох українських містах, а царським воєводам збирати з українців різноманітні податки у московську казну. За поступки отримав звання московського боярина і одружився на боярці Дарії Долгоруковій.

Однак, відверте втручання Московії в українські справи завдало значного удару репутації гетьмана, а укладання за спинами козаків Андрусівського перемир'я Москви з Польщею, що "узаконило" поділ України між двома країнами, викликало справжній народний вибух. Розуміючи, що від вибору залежить його життя, Брюховецький вирішив сам очолити народне повстання і закликав на допомогу правобережного гетьмана Петра Дорошенка, який зі своїми військами вступив на землі Лівобережжя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Добували сіль та воювали з московитами - як козаки заснували Слов'янськ

Саме 17 червня мала відбутися зустріч гетьманів на Сербиному полі для спільної військової ради.

"Тут козаки Брюховецького перейшли на бік Дорошенка, і той послав до Брюховецького брацлавського сотника Дрозденка, наказавши йому взяти гетьмана в полон. Дрозденко взяв його з крісла під руку і повів до Дорошенка. Але тут підскочив запорізький полковник Чугуй, друг Брюховецького, і так сильно вдарив сотника в бік мушкетним стволом, що той упав і випустив гетьмана. Але на Брюховецького накинулися його ж власні козаки і проста голота, які доставили його до Дорошенка. Привівши туди, сотники і чернь виклали йому усі його провини і розшарпали Брюховецького на очах у Дорошенка. Потім гетьман вибачився перед Чугуєм і запорожцями, сказав, що не бажав смерті Брюховецькому і не давав наказу вбивати його", - описував події історик Дмитро Яворницький.

Нині вважають, що такий наказ від гетьмана Правобережжя все ж виходив. Можливо, це була його власна ініціатива - хотів позбавитись суперника, а можливо, хтось його підбурив. Але, попри сподівання Дорошенка, який оголосив себе гетьманом обох боків Дніпра, убивство Брюховецького на переговорах не посприяло возз'єднанню України.

Дізнавшись про злочин, частина полків лівобережжя відмовились підтримувати гетьмана. Це саме зробить і Запорізька Січ, яка обере власного - Петра Суховія. Поступово Дорошенко втратить підтримку козацтва, населення і усіх недавніх союзників, а Україна остаточно потрапить під владу Польщі, Московії і Османської імперії.

Петро Дорошенко першим створив професійне українське військо. Загони сердюків - аналог Національної гвардії сягали 20 тис. бійців і були головною ударною силою у війні з Варшавою та Москвою. Дорошенко єдиний гетьман схвально і співчутливо оцінений Тарасом Шевченком. Самойлович, Брюховецький, навіть Богдан Хмельницький підлягали його критиці. Можливо це через політичне заслання.

Зараз ви читаєте новину «Гетьмана вбили на переговорах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути