Ексклюзиви
пʼятниця, 13 грудня 2019 08:21

Геній із батьком поїхав у концертний тур

Геній із батьком поїхав у концертний тур
Портрет 4-річного Вольфганга Амадея Моцарта за навчанням з батьком та сестрою намалював французький художник Луї Кармонтель.

Австрійський композитор, скрипаль Леопольд Моцарт із 13-річним сином Вольфгангом Амадеєм Моцартом 13 грудня 1769 року вирушили перше концертне турне Італією. Вольфганг показував аристократам вміння грати на музичних інструментах та писати музичні твори.

До трьох років батьки не бачили жодних талантів у Вольфганга. Якось батько награв йому легку мелодію на клавесині і Вольфганг безпомилково її повторив. Батько зрозумів, що його 3 річний син – музичний геній і що йому належить важке завдання розвинути його талант. Той написав свій перший концерт для клавесина, коли йому було всього 4 роки. Після клавесина хлопчик сам навчився грати на скрипці – наслідував друзів батька.

Батьки зважилися взяти дітей - дочку і сина у подорож. За три роки вони дали концерти в Мюнхені, Парижі, Лондоні. Побували в Голландії і Швейцарії. Публіка була в захваті від маленького музиканта, який міг грати із зав'язаними очима на різних інструментах, запам'ятовував і безпомилково відтворював складні мелодії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Глухий композитор писав геніальні твори

Леопольд Моцарт вирішує поїхати зі своїм сином до Італії, аби налагодити співпрацю з європейськими оперними театрами. Моцарти удостоєні аудієнції папи Климента XIV. Вражений талантом 14-річного музиканта, папа нагородив його однією з найвищих католицьких відзнак - орденом Золотої шпори. Найбільший у світі Міланський оперний театр замовив йому оперу "Мітрідат, цар Понтійський". Для маленького вундеркінда навіть зробили виняток і прийняли в Болонську академію. До цього, за правилами, членам мало бути не менше 26 років. Подорож принесла Моцарту славу і визнання італійської аристократії.

Після повернення із Італії Моцарта-молодшого найняли на посаду придворного музиканта. За 35 років життя Моцарт створив понад 600 творів: більш ніж 40 симфоній, понад 20 опер, велику кількість інструментальних концертів тощо. Вважається одним із найгеніальніших музикантів в історії людства.

Німецький композитор Людвіг ван Бетховен 9 вересня 1825 року востаннє дав концерт. Писав у всіх існуючих в його час жанрах, включаючи оперу, балет, музику до драматичних спектаклів, хорові твори.

Зараз ви читаєте новину «Геній із батьком поїхав у концертний тур». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути