четвер, 17 грудня 2020 16:26

Фото видатних українок нанесли на календар

Український інститут національної пам'яті випустив настільний календар на 2021 рік "Українські жінки ХХ століття". Розповідає історії українок, які вплинули на становлення та розвиток української державності або внесли вагомий внесок у розвиток української культури та науки.

"Героїні календаря в різний спосіб стали на захист української державності під час Перших (1917-1921 роки. - Gazeta.ua) та Других визвольних змагань (кінець 1930-х - 1950-ті роки. - Gazeta.ua). До календаря увійшли 12 ювілярок, які є особливими для історії України. Ці жінки різні за походженням, віком, освітою, професію. Об'єднує їх те, що вони не залишилися осторонь суспільних та політичних процесів і подій, які відбувалися на українських землях протягом ХХ століття. Вони з яскравою громадянською проукраїнською позицією, переважно активістки жіночого руху, правозахисниці та політичні діячки. Це представниці різних поколінь українок, які щоденно виборювали право відбутися і ставали взірцем для інших", - розповіла авторка проєкту та співробітниця УІНП Наталя Слобожаніна.

Автор: uinp.gov.ua
  Випустили календар "Українські жінки ХХ століття"
Випустили календар "Українські жінки ХХ століття"

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Поетеса Христина Алчевська товаришувала з українськими націоналістами

Кожен місяць в календарі присвячені одній українській діячці. Серед героїнь політикиня Олена Левчанівська, освітянки Христина Алчевська й Софія Русова, військова Софія Галечко, громадські діячки та письменниці – Дніпрова Чайка, Олена Теліга, Марія Бачинська-Донцова та інші.

Автори зазначають, що календар буде цікавий працівникам закладів науки, культури та освіти, представницям жіночих громадських організацій та просто зацікавленим гендерною тематикою.

Дизайн розробив Ярослав Копаниця, консультації надавали історики Оксана Кісь та Володимир Бірчак.

Український інститут національної пам'яті зняв відео про російську колонізацію на Півдні України.

"А чи знали ви, що міста Нікополь, Овідіополь, Маріуполь, Одеса та ще багато південних міст України мали зовсім інші назви до приходу на ці землі Російської імперії? Ролик з нової просвітницької кампанії Українського інституту національної пам'яті #ПівденьБезМіфів саме про те, як колонізація Півдня України Російською імперією знищила питомі козацькі та татарські поселення", - писав інститут у Facebook.

Нагадав, що сучасна Росія використовує імперські міфи для виправдання агресії проти України.

Зараз ви читаєте новину «Фото видатних українок нанесли на календар». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути