четвер, 03 липня 2014 14:50

Фільм "Пропала грамота" вперше показали влітку в Києві 30 років тому

Фільм "Пропала грамота" 12 років пролежав на полиці. Уперше його показали у київських кінотеатрах влітку 1984-го. А знімали за 12 років до цього - у Красногорівці на Полтавщині та Ленінграді. Козака Василя зіграв Іван Миколайчук.

Автор: mediapapa.org
 

- Шануйтеся, хлопці, бо це, мабуть, останній фільм, який ми знімаємо про козаків, - говорив режисер Борис Івченко акторам на зйомках стрічки "Пропала грамота" влітку 1972-го.

В Українській РСР саме змінилося керівництво - на місце відносно лояльного до української культури Петра Шелеста поставили Володимира Щербицького, який таких сентиментів не мав.

Однойменну повість Миколи Гоголя про козака Василя, який під наглядом нечистої сили везе листа російській імператриці Катерині ІІ, адаптував для кіно Іван Драч, 77 років. На той час він уже був автором кількох сценаріїв.

- Наше село знамените. Луки, річка - пісня. Тому сюди і їздять режисери за удачними кадрами, - говорить 59-річний Володимир Бірук з села Красногорівка Великобагачанського району Полтавської області. Тут знімали більшість епізодів "Пропалої грамоти".

У багатьох епізодичних ролях виступили місцеві жителі.

Більше читайте в журналі "Країна" від 3 липня 2014 року.

Зараз ви читаєте новину «Фільм "Пропала грамота" вперше показали влітку в Києві 30 років тому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути