пʼятниця, 17 травня 2013 16:00

Європейці є однією великою сім'єю - генетики

Автор: Фото: compulenta.computerra.ru
  Наш сучасник з Великобританії має спільних предків з усіма європейцями. На картах показано місце проживання цих самих предків у різні історичні епохи. (Зображення авторів роботи)
Наш сучасник з Великобританії має спільних предків з усіма європейцями. На картах показано місце проживання цих самих предків у різні історичні епохи. (Зображення авторів роботи)

Серб і швейцарець, фін і француз - ким би вони не були, у будь-яких двох європейців від Ірландії до Балкан, швидше за все, є спільний предок, який жив близько тисячі років тому.

Дослідження, що охопило геноми 2 257 чоловік з 40 популяцій, показало, що європейці тісніше пов'язані один з одним, ніж вважалося. До речі, гарний привід по-новому поглянути на історію Європи.

Перші спроби простежити родовід людини за ДНК були пов'язані з "однобатьківськими генетичними маркерами" - мітохондріальних геномом, що передається по материнській лінії, або Y-хромосомою, одержуваною чоловіками у спадок від батьків. Ці дослідження дозволили написати людську історію широкими мазками, позначивши основні моменти міграції людини розумної з Африки і подальшої колонізації Євразії та Америки. Але для реконструкції порівняно недавніх подій ці маркери підходять погано - саме через те, що дозволяють відновити лише одну лінію родоводу, материнську або батьківську.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дані генетиків і археологів про предків людини збіглися

В останні роки вчені звернулися до іншої частини геному, тобто до тих ділянок ДНК, які можуть успадковуватися від будь-кого з батьків. Цим і зайнялися популяційні генетики Пітер Ральф з Південнокаліфорнійського університету і Грем Куп з Каліфорнійського університету в Девісі (обидва - США).

При злитті яйцеклітини і сперматозоїда гени батьків перемішуються. В результаті геном людини складається зі шматків хромосом його предків. З кожним поколінням послідовності ДНК вирізаються і вставляються в нових місцях, так що незаймані сегменти стають все коротшими. Тому шматки ДНК, загальні для двоюрідних братів і сестер, довше, ніж загальні фрагменти у якихось "чотириюрідних" родичів.

Деякі компанії (наприклад, каліфорнійська 23andMe) на цій підставі шукають далеких родичів у своїх базах даних, але Ральф і Куп вирішили піти ще далі і з'ясували, що спільні предки представників однієї європейської популяції жили приблизно 500 років тому, а більш старі ділянки ДНК пов'язують європейців з різних куточків континенту.

Робота дозволила також виявити генетичні сліди важливих подій в історії Європи - наприклад, вторгнення гунів у 4 столітті і
розквіт слов'ян, що почався незабаром після цього: люди, котрі пов'язують мешканців Східної Європи з іншими європейцями, жили 1500 років тому. А порівняно ізольоване становище Італії сприяло тому, що сьогоднішні італійці пов'язані з рештою через предків, які жили в основному більше 2 тис. років тому.

Подібні дослідження можуть вирішити давні загадки історії, підкреслює пан Куп. Наприклад, чим було обумовлено розширення слов'янських мов - міграцією слов'ян, культурною дифузією або тим і іншим?

Результати дослідження опубліковані в журналі PLoS Biology.

Зараз ви читаєте новину «Європейці є однією великою сім'єю - генетики». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути