середа, 27 березня 2013 10:27

Єгиптяни відкрили Геродоту не всі таємниці бальзамування

Автор: Фото: fedpost.ru
 

Незважаючи на докладні відомості відомого грецького історика Геродота, який описав процес бальзамування в Древньому Єгипті, науковцям вдалося роздобути нові подробиці процесу виготовлення мумій, повідомляє FederalPost.

Давньогрецький історик Геродот, прозваний "батьком історії", досить точно описав етапи процесу єгипетського муміфікації. Згідно з його записами, бальзамувальники використовували кілька способів, залежно від того, яке становище в суспільстві займав небіжчик.

Еліті вичищали черевну порожнину через розріз в животі, а також витягували головний мозок залізний гачком, що вводиться в ніздрі. Середній клас обробляли трохи інакше: замість вилучення внутрішніх органів майстра за допомогою клізми вводили в тіло кедрову олію, що діє подібно до скипидару. З бідняками ж взагалі особливо не церемонилися: вливали в черевну порожнину сік, віджатий з редьки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перш ніж принести в жертву дітей, інки годували їх елітними продуктами

Але вчені з Університету Західного Онтаріо, Канада, вважають, що Геродоту відкрили не всі таємниці бальзамування, оскільки це був досить прибутковий "бізнес" і майстри ревно охороняли свої таємниці.

Антрополог Ендрю Уейд і його колега Ендрю Нельсон провели комп'ютерну томографію та реконструювали в 3D-форматі сім мумій. Співробітники Університету Західного Онтаріо також переглянули праці, які містять докладну інформацію про бальзамування 150 мумій.

"Після того, як ми провели дослідження, нам стало зрозуміло, що багато що з оповідань Геродота більше схожі на туристичні нотатки", - повідомив Уейд LiveScience.

Автор: Фото: fedpost.ru
 

Науковці виявили, що як багатих, так і бідних, потрошили трансабдомінальним шляхом (через брюшну стінку), хоча еліту частіше чистили через анус. Антропологи звернули увагу на той факт, що кедрову олію  застосовували вкрай рідко - про це свідчило відсутність слідів дії цієї речовини.

Також Уейд і Нельсон відзначили, що не у всіх мумій були відсутні мозок і серце.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчені знайшли в черепі мумії інструмент для видалення мозку

"У чверті мумій серце і п'ята частина головного мозку залишалися всередині тіла. Мабуть, збереженням цих органів еліта відокремлювала себе від середнього класу, що отримав доступ до муміфікації", - вважає Уейд.

У той же час антропологи підтвердили слова Геродота, Плутарха та Діодора, які повідомляли, що після потрошіння тіло натирали пальмовим вином, содою, сіллю, а потім заповнювали утворену порожнину деревною стружкою і пахощами.

"Отримані результати показують, наскільки різноманітні були методи бальзамування в стародавньому світі. Багато людей вважали, що вони не змінювалися протягом століть, але це не так. Тепер ми знаємо, що майстри в Судані робили все інакше, ніж їхні колеги з Олександрії", - підбив підсумок антрополог зі Смітсонівського інституту (Вашингтон) Девід Хант.

Зараз ви читаєте новину «Єгиптяни відкрили Геродоту не всі таємниці бальзамування ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути